Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за профилактика на алергични заболявания се провежда тази седмица

Снимка: БГНЕС

Петата национална кампания за профилактика и диагностика на кожните алергични заболявания се провежда до 22-ри ноември. Пациентите ще бъдат преглеждани безплатно в кожната клиника към Александровска болница, във ВМА и Болница "Токуда" в София. Прегледи ще се извършват и в университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен.

Според алерголога д-р Тихомир Мустаков всеки, който е изпитал алергична шокова реакция ще бъде регистриран в Европейския регистър на анафилаксията (шоковата реакция). Той посочва, че между 8 и 10 на сто от населението у нас страда от бронхиална астма. Малките деца също са подложени на алергени и могат да развият алергия в зависимост от възрастта:

Типичен пример е хранителната алергия, която е предимно в детската възраст. След петата година случаите на хранителна алергия намаляват около три пъти, за сметка на проявите на дихателни алергии, като при възрастта между 3 и 7 години започват първите астматични пристъпи при децата, които развиват астма. Затова този период е особено важен за ранна диагностика на дихателните алергии.

Стремежът на лекарите е да направят всякакъв вид профилактика на болестите, с които се занимават, посочва д-р Мустаков. Затова е създадено и "Астма училище", което се провежда от Асоциация "Астма".

По-малко от 1% на 1 000 000 души могат да преживеят и алергичен шок, който понякога е фатален. Алергичните шокове спадат към относително редките болести. Българските пациенти вече могат да бъдат регистрирани в Европейския регистър на анафилаксията, посочва д-р Мустаков:

Това е важно за по-добрата диагностика и лечение на тези тежки алергични случаи, за да може да се направи профил на причините за анафилактичните реакции и да се потърси начин за по-добра профилактика, тъй като те са животозастрашаващи и в голяма част от случаите са фатални. Ако има пациенти, които са преживявали шокова реакция в последната една година, може да се обърнат към нас за регистрация. Това е доброволно.

Телефонът на детския кабинет в Клиниката по алергология, където може да се направи регистрация: 02/9230231 и 0876 455 768.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна