Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова наредба цели повече безопасност по ски пистите у нас

Снимка: www.bansko.bg

Министерството на икономиката предложи за обществено обсъждане проект на Наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България, както и за определяне правилата за безопасност върху територията на ски пистите и ски зоните и за организацията на работата на ски патрулите. Наредбата се изготвя на основание чл. 159 от Закона за туризма.

Проектът урежда изискванията по отношение на обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите, както и за определяне правилата за безопасност върху територията на ски пистите и ски зоните и за организацията на работата на ски патрулите. Той може да бъде намерен на интернет страницата на Министерството на икономиката.

Очакваните резултати след приемането на наредбата са да се осигури по–благоприятна среда за практикуване на ски туризъм, да се засили ефективността от осигуряването на обезопасеност на туристите, да се поддържа територията на ски пистите.

Директорът на Дирекция "Туристическа политика" в Министерството на икономиката Мария Иванова каза, че целта на Наредбата е да се повиши сигурността на потребителите на този вид услуга и да регламентира правата и задълженията на всички заинтересовани от този процес:

Тази наредба има амбицията да засегне въпроси, които досега не са били регламентирани и да включи още нови правила, които са свързани с информационната обезпеченост – табла, знаци. /…/ За първи път в закона се появява понятието "ски патрул". Те ще бъдат натоварени със задачата да следят за спазването на правилата на пистите.

Любомир Санкийски е собственик на ски училище в един от курортите у нас и смята, че с въвеждането на Наредбата ще се работи по-лесно и се надява всичко, което е записано в нея, да се случи на практика:

Трябва да се случат, ако искаме да вървим напред по начин, който е нормален и практичен. Много държави, които развиват ски туризъм, показват, че това е начинът – да има правила и те да се спазват от всички.

Законът за туризма и Наредбата за ски пистите влизат в противоречия, смята Валентин Стефанов. Той е бивш състезател по ски и единственият експерт в България с лиценз за хомологация на писти, занимава се и с обезопасяване на писти на международни състезания. Според него противоречащи си текстове има както по отношение на безопасността по пистите, така и за патрулите:

Единственото задължение на ски патрулите по света е да подсигурят безопасността на хората, а не както тук, в повечето случаи да изпълняват полицейски функции – кой е с карта и кой без.

Операторите на ски зоните обещават, че независимо дали новата наредба ще влезе в сила до края на сезона, те и в момента се грижат за безопасността на туристите в ски зоните и на ски пистите.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна