Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Социалните мерки на кабинета "Орешарски" са краткосрочни и популистки

Снимка: БГНЕС

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков твърди, че при влизането си във властта е бил неподготвен само за едно нещо – злостните персонални атаки от страна на медиите. При излизането си от властта Дянков би дал на своя приемник само един съвет – да дава колкото може по-малко интервюта. Това твърди самият той в книга, която предстои да излезе до дни и снощи беше представена в Брюксел. Книгата е озаглавена "Кризата в еврозоната отвътре".

В интервю за предаването "Преди всички" Дянков обясни: Винаги когато излезеш от нещо, което е било много интензивно, а в България тези четири години бяха страшно интензивни и заради българските реформи, и заради това, което се случваше в ЕС, след това си много изтощен. Аз поне бях много изтощен. Донякъде мислиш какво друго е можело да се направи. Един вид влизаш в единоборство със себе си. Най-добрият начин е това да го напишеш. Книгата говори освен за това, което можеше да се направи на европейско ниво, говори и за някои от реформите в България. Например здравната реформа - как наистина ми се искаше това да го довършим и не успяхме. /.../

За здравната реформа много пробвахме - и премиерът, и аз, и самите министри. От тази гледна точка съжалявам. Пиша го в книгата си, че някак си самите министри си отидоха като жертви, а иначе и четиримата пробваха да направят реформата, но някак си си тръгнаха като неуспели министри. В образованието, според мен, трябваше да направим повече за учителите. Първо, като увеличаване на заплати, но по-рязко, за да стане тази професия по-желана и от там нататък да мислим за образователната система. Това на теория всички го знаехме, но не стигнахме до него. Имаше твърде много неща.

По отношение на репликата "Ако падне Дянков, пада правителството", Дянков заяви: Случайно се сбъдна. Не мисля, че правителството зависеше толкова от мен или може би Бойко знае нещо, което аз не зная, защото нямам неговия опит в политиката. Не мисля, че дори и в криза финансовият министър е чак толкова важен. Днес, например, моят колега в Полша излиза от правителството, но съм убеден, че тяхното правителство ще продължи.

Бившият финансов министър коментира и мерките на кабинета "Орешарски" за увеличаването на дълг, на дефицит и повече социални плащания: Нормално е за правителство, в което има и социалисти. Става в цяла Европа, става и в България, не е нещо изненадващо. До голяма степен, може би, затова една голяма част от хората са гласували за тях. Дали това ще доведе до нещо по-добро в България на този етап – аз се съмнявам. Според мен това са краткосрочни популистки действия.

Цялото интервю на Диана Чепишева със Симеон Дянков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна