Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1% от хората над 55 години развиват Паркинсонова болест

1% от хората над 55 години развиват Паркинсонова болест в световен мащаб. У нас няма точен регистър за тях, но се смята, че броят им е над 12 хиляди.

На 9-и април тази година високоспециализиран екип от болница "Свети Иван Рилски" извършва първата имплантация на електроди с цел дълбока мозъчна стимулация при пациент с Паркинсонова болест. В последствие още на 3-ма българи се поставят стимулатори в мозъка. Пациентите са над 50-годишни, единият е 70-годишен. Ефектът е колосален, като имаме предвид, че болните от Паркинсон, които са на хапчета, до 5-10 години се инвалидизират, разказва неврохирург д-р Красимир Минкин, началник на Клиниката по епилепсия в "Свети Иван Рилски":

И при четиримата пациенти НЗОК не е платила нито един лев от закупуването на импланта.

Цената на един стимулатор е непосилна за повечето хора - 40 хиляди лева. Защо НЗОК отказва да поеме заплащането на мозъчните пейсмейкъри - мотивите са, че няма доказан социалнозначим ефект от поставянето на устройствата. Д-р Красимир Минкин посочи, че в открито писмо до Касата и до парламентарната здравна комисия са представени всички научни доказателства точно за обратното:

През юни получихме пълна подкрепа от НЗОК и обещание, че този имплант ще бъде финансиран, имайки предвид, че самото МЗ е харчило пари за лечение в чужбина, което излиза 2-3 пъти по-скъпо.

Защо Здравната каса първо обещава - питат се лекарите от Българското дружество по неврохирургия - след като данните сочат, че за самата операция има клинична пътека, но малко хора могат да си позволят сумата за стимулаторите, но и още нещо - като цяло в неврологията, в сравнение с други здравни сфери, Здравната каса поема много малко импланти.

Медикаментите за Паркинсон се покриват от Здравната каса. Мозъчните стимулатори се поставят в Европа от 30 години и се поемат от здравната система. От Българското дружество по неврохирургия се надяват и догодина да договорят заплащане на електродите за хората с Паркинсон.

Заболяването е слабо наследствено, то е полигенетично, затова и рецепти за предпазване трудно могат да се дадат.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна