Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Герджиков: Наказанието на преподавателите е заради тежките думи към студентите

Късно снощи ръководството на Софийския университет излезе със становище във връзка с нарушението на двамата преподаватели, заснети от "Ранобудните студенти" да консумират алкохол през нощта в сградата на учебното заведение. Предложението е професорите Костадин Рабаджиев и Драгомир Драганов да бъдат наказани с предупреждение за уволнение.

Основният аргумент, който е натежал с полза на предложението за по-сериозно наказание на двамата преподаватели от Софийския университет, е бил свързан с отношението към студентите, заяви в предаването "Преди всички" заместник-ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков:

Ние обсъдихме ситуацията и обсъдихме няколкото нарушения, които са извършени. Запознахме се с поредица от разпоредби на закона и нашите правилници, нарушена е и една заповед на ректора, но това, което най много натежа, е, че в края на този запис се вижда, че не става дума просто за нарушаване на трудовата дисциплина, а и за тежки думи към студентите.

Анастас Герджиков каза, че наказанието може да бъде обжалвано в съда. Той коментира и появата на видеоклипа:

Нарушенията, констатирани от студентите, бяха съобщени на ректора. Той им каза, че ще се вземат мерки и виновните ще бъдат наказани и чак след това беше публикуван този запис. /…/ Не е било необходимо публикуването на онази част от записа, която не допринася за установяване на нарушенията, а по един недостоен начин показва преподаватели в едно лошо състояние.

Заместник-ректорът допълни, че са разговаряли със студентите по въпроса, но те са отказали да приемат тезата на ръководството, че не е било необходимо да се излъчва подобен материал.

Цялото интервю с проф. Анастас Герджиков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна