Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кристиан Таков: Приех предложението на президента, за да съм полезен на държавата

Доц. Кристиан Таков - един от преподавателите от Софийския университет, които застанаха на страната на "Ранобудните студенти", влиза в Правния съвет на президента. В предаването "Преди всички" той каза какви са неговите мотиви да се присъедини към екипа на държавния глава:

Впечатлен съм как хора, които се определят като леви, мислят само за пари и не могат да разберат, че някои неща се правят не за пари. Моята мотивация да приема предложението на президента е да бъда полезен, ако мога, на някоя институция в държавата. Държа да подчертая, че участието ми не се заплаща, заплащат се само писмени становища, ако такива биват възложени.

Преподавателят от Софийския университет каза още, че след като е приел предложението на президента, е отказал друго предложение, възнаграждението за което е било 5-цифрена сума. Той отхвърли предположенията, че чрез него президентът може да влияе на "Ранобудните студенти":

Който твърди такова нещо, не ме познава. Аз не мога да бъда проводник нито в една, нито в друга посока, просто защото съм източник.

Отношенията ми с кръга "Капитал" се свеждат до познанство с двама журналисти от вестниците "Капитал" и "Дневник", коментира доц. Таков.

Той обясни, че е забелязал скока в кариерата на отделни президентски съветници през годините, но увери, че подобни предложения няма:

Тук не става въпрос за сделка, защото сделката предполага предварителни договорки. Президентът насаме не съм го виждал досега. Молба не съм подавал. Кандидатурата може да е посочена от трето лице, не знам кой ме е предложил.

За решението на Ректорския съвет да накаже преподавателите, които бяха заснети да пият късно през нощта в Софийския университет, доц. Таков каза:

В спокойни времена това въобще нямаше да се забележи. Вероятно "Ранобудните студенти" са били доста ядосани от известната арогантонст, която са проявили колегите, вероятно под въздействието на алкохола.

Доц. Таков упрекна и самите студенти, като коментира, че България сега преживява своята 68-а година и като всяко забавено развитите има леко несъответствие.

Цялото интервю на Силвия Великова с доц. Кристиан Таков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна