Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изографисват българския параклис в Антарктида

Тази вечер за Антарктида ще отпътува първата група от 10 души от състава на 22-рата арктическа експедиция. Един от участниците в първата група е художникът Ганка Павлова. Тя е натоварена със задачата да изрисува българския параклис "Св. Йоан Рилски" на Антарктида.

В предаването "Преди всички" Павлова разказа, че това е нейна идея отпреди 3 години, но едва сега е осигурено необходимото финансиране:

Всичките пари, с които е постигнато изграждането на параклиса и предстоящото му изписване, са единствено от дарения.

Един от основните дарители е пенсионираният учител Мариан Марианов.

Ганка Павлова каза, че условията на ледения континент са такива, че боите трябва да са съобразени с ниските температури и високата влажност:

Това ме принуди да избегна всички установени традиции при боите в иконописа по канон. Всичките са на пластмасова основа, за да устоят на влагата. Материалите са закупени от България. Вероятно от Аржентина ще закупим плоскостите, върху които ще се изграждат иконите.

Изографисването ще започне почти веднага след пристигането на групата, като идеята е работата да приключи в рамките на 3 месеца.

Художничката разказа, че остров Ливингстън влиза в полезрението й преди 4 години, когато гледа филм и вижда състоянието на първия параклис, строен през 2003-та година:

България е първата държава, която има Божи храм на Антарктида. След нас църква строят руснаците.

Цялото интервю с Ганка Павлова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени