Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Миланов: В "Пирогов" има тежко нарушение на лекарската етика и от двете страни

"Пирогов" остана без уролози заради конфликт с анестезиолога д-р Цветан Борисов. В предаването "Преди всички" проф. Милан Миланов – началник на Анестезиологичното отделение, коментира създалата се ситуация:

Нека да не гледаме толкова зловещо на тази случка. Това е буря в чаша вода. Този случай не е отсега. Тези отношения не са отсега. Те са натрупвани с годините. На някой много лесно му се вижда да бъде уволнен един човек. Аз съм шеф на всички анестезиолози и интензивисти в "Пирогов". Имах среща с анестезиолозите на "Урология", не само с шефа, а с всички. След това с уролозите. 10 пъти зададох въпроса "Имате ли медицински проблеми?". Те казаха "Не". Отношенията там са лични. Действително има някакво лошо поведение на наш колега. Разговаряно е 10 пъти с него. Този скандал избухна миналата година, при стария директор, по същия начин. Той и аз успяхме да потушим напрежението по някакъв начин, въпреки че и двамата знаехме, че този цирей трябва да бъде пукнат. Това е ситуацията. Нека да не казваме, че уролозите на "Пирогов" са напуснали. Те не са напуснали, а са подали молби за напускане. Проблемът ще бъде решен. Разбира се, той е болезнен за нас. Аз вчера, като председател на Столична колегия, съм сезирал етичната комисия на София, тъй като това е лекарски проблем. За съжаление и с омерзение ще кажа, че това са лични отношения, които изплуват на повърхността. "Урология" е една безкрайно добре работеща клиника с превъзходни специалисти вътре.

Проф. Миланов подчерта, че д-р Цветан Борисов е безупречен в работата си. Освен това той има една черта, която не се харесва много на всеки хирург – той безкрайно силно защитава интересите на анестезиолозите, интензивисти и сестрите от неговото отделение, понякога достигайки действително до тежки етични отношения, добави той. 

Тук е нарушена тежко етиката. Не са нарушени правилата за добра медицинска практика, категоричен е Миланов и добавя: Това не може да бъде лекарска етика. Имахме изключително тежък разговор с д-р Борисов. Решение беше взето, то щеше да се реализира. Колегите уролози изведнъж решиха да окажат някакъв натиск, подавайки оставка. За мен този проблем е тежко нарушение на лекарската етика и поведението на лекари, но и от двете страни. Такива отношения между лекари не може да има, лични отношения. Това е срам за българските лекари.

Проф. Миланов посочи и проблемите в специалността и поведението на всички правителства.

Запитан за предположенията, че този конфликт ще се използва, за да бъде сменен директорът на болницата, Миланов коментира: Ако някой иска да смири поведението на "Пирогов", който не позволи българските лекари да бъдат унижавани, то това е негова воля и тогава ще лъснат истинските намерения на много хора.

Цялото интервю с проф. Милан Миланов можете да чуете от звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна