Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха предложенията за облекчаване на режима за пушене

След 4-часови дебати, с голямо мнозинство депутатите отхвърлиха и двата законопроекта - на БСП и на "Атака" за промени в Закона за здравето, свързани с либерализиране на условията на пушене на обществени места.

ГЕРБ гласува за запазване на сегашния режим за пушене, националистите единодушно подкрепиха либерализацията, а БСП и ДПС гласуваха по съвест. Преди това министърът на здравеопазването Таня Андреева призова народните представители:

Аз съм виждала жени, страдащи от стерилитет, които са забраменявали след прекратяване на тютюнопушенето. Аз съм виждала деца, болни от белодробни заболявания и астма, които живеят в среда на пушачи. Днес от тази трибуна категорично не приемам либерализирането на тютюнопушенето като лекар, а не като министър на здравеопазването.

Единият законопроект за промени в Закона за здравето беше с вносител Волен Сидеров и група народни представители. "За" гласуваха 64 народни представители, "против" 107 и 17 се въздържаха. Този законопроект предлагаше да се допуска тютюнопушене само в обособени самостоятелни помещения, които са обозначени като такива. 

Народните представители отхвърлиха и втория законопроект, внесен от Спас Панчев от Коалиция за България и група народни представители с 76 гласа "за", 106 "против" и 8 - "въздържали се". Законопроектът предвиждаше в заведенията до 70 кв. м. собственикът да определи да се пуши, или не. В ресторантите с по-голяма площ се предвижда възможност за тютюнопушене, но в зала с изградена вентилационна система.

Според Спас Панчев заради пълната забрана за пушене ресторантьорскитят и хотелиерски бранш е отбелязал спад в оборота между 50 и 70%. Редица заведения или са фалирали, или са свели до минимум броя на работните места.

Колегата на Панчев от Коалиция за България Петър Мутафчиев заяви по-рано в пленарната зала, че няма да подкрепи законопроекта , защото се касае за принципна политика. Мартин Захариев от същата парламентарна група предложи дебатите да се прекратят:

Ние ще излезем от партийните си обувки и ще гласуваме по собствената си съвест и пред съвестта на всички онези, които представляваме и от които сме изпратени тук. Аз съм готов, независимо от моето мнение, да приема решението на мнозинството. Каквото залата реши, това ще се случи. Това е нашият изпит за демокрация.

Няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот - каза депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев.  Очевидно е сериозното давление на бизнеса с користните си цели върху вносителите на тези законопроекти, а и политиците като цяло. Към тази причина справедливо ще е, макар да има и засегнати, трябва да добавим и егоистичните подбуди на зависими от никотина политици, които искат пълен комфорт на тютюнопушачите, респективно на себе си.

Според д-р Кърджалиев предложението е популизъм - една от десет причини за смърт се дължи на пушенето:

 Към 2030-а година, по прогноза на Световната здравна организация, ако не се вземат мерки, се очаква тази цифра да е пет от десет.

Венцислав Лаков от "Атака" репликира:  

Ако всичко това е така, половината от тази зала всеки момент трябва да измрем в мъки, защото пушим. В този смисъл декларирам конфликт на интереси, както виждате няма такива признаци. Предстоят празници, помислете за тези хора, които ще сендат на маса. Пак ли ще ги оставите навънка и да мръзнат по студовете, под стрехите да кадят като престъпници.

От ГЕРБ остро се противопоставят на връщането на частичната забрана за пушене на обществени места. Лъчезар Иванов каза:

Мисля, че популизмът и лицемерието, което се шири по площади, е взело връх. Мисля, че всеки един от нас, ако така си затвори очите и си помисли за своите близки, за своите деца, за здравето, не мисля, че ще сложи кръст с лека ръка и ще подкрепи връщането на тютюнопушенето.

Очаква се парламентът да обсъди на второ четене и замразяването на стажа и възрастта за пенсиониране, записано в Кодекса за социално осигуряване. Освен замразяването на годините и стажа за пенсиониране депутатите ще обсъдят и предложението на БСП за ранно пенсиониране. Идеята е да има възможност хората да се пенсионират две години предсрочно, но с намалена пенсия. Вносителите са изчислили, че това ще струва около 16 млн. лева, ако мярката бъде приета за 2014-а. С промените в Кодекса за социално осигуряване е предвидено да отпадне и въведеното допълнително условие "възраст" за ранно пенсиониране на военните. 

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна