Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 30 и 60 българчета годишно отиват да учат в средни училища в Европа

Между 50 и 60 българчета годишно отиват да учат в средни училища в Европа, съобщиха от изложение "Световно образование".

Елитното европейско средно образование е на цени между 30 и 35 хиляди евро годишно. Предпочитаната възраст за заминаване в чужбина за българчетата е 14 години, което означава завършен седми клас. Макар и рядко, има записвания и за деца между 9 и 13 години.

Според Светлан Данев от изложение "Световно образование" тенденцията най-предпочитана да е Великобритания се запазва, макар там таксите да са най-високи - между 25 и 30 хиляди британски лири:

През 2013 година с 35% е нараснал броят на българчетата, записани да учат в британски средни училища. Въпреки сравнително по-скъпото образование в Швейцария, устойчив е интересът и към тази държава, като обикновено натам се насочват семейства с международен бизнес.

Следващите топдестинации за продължаване на средно образование са Германия и Австрия. Голяма част от пансионните училища и колежи предлагат и стипендии за най-добрите.

Тази събота и неделя представители на 30 елитни частни средни училища от Англия, Швейцария, Австрия, Белгия и Португалия ще представят въможностите за обучение в тях.


По публикацията работи: Светослава Кузманова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна