Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адемов: Между ДПС и БСП няма договорка за гъвкави форми на пенсиониране

Социалният министър Хасан Адемов отрече между ДПС и БСП да е постигната договорка да се въведат гъвкави форми на пенсиониране. Позицията на министерството е непроменена и е против - категоричен беше министър Адемов.

Вчера депутатът от левицата Екатерина Заякова каза, че от догодина хора, на които не достига една година възраст за пенсиониране, ще могат да се пенсионират по-рано и да получат 85 процента от пенсията си.

Според бизнеса подобна мярка ще помогне на трудовия пазар, коментира Димитър Бранков от БСК:

Тази възможност би следвало да се подкрепи в зависимост от параметрите, които се залагат и като се отчита чуждият опит. Много от страните-членки имат така нареченото "ранно пенсиониране" при намалена пенсия. Знаете затрудненията на всички над 50 години да си намерят работа, това е не само в България, практически във всички страни, говорим особено за хората без или с ниска квалификация, и второ - отпушва пазара отдолу, тоест за млади хора, които влизат на пазара на труда като първо работно място.

КНСБ категорично възразява срещу по-ранно пенсиониране и настоява утре в пленарната зала да се приеме замразяване на стажа и възрастта и за работещите при първа и втора категория труд - заяви президентът на синдиката Пламен Димитров:

Това за миньори и металурзи ще струва не повече от девет милиона, ако не се лъжа, по сметките на ДОО-то и тряба да бъде направено, както замразиха възрастта за цялата трета категория и за учителите. На фона на отпадането възрастта за военните, ние няма начин да преглътнем това лесно и предупреждавам още веднъж, че ако в сряда, тоест утре, няма решение по този въпрос, всъщност ще има сериозни катаклизми. Ще си бранят правата хората, те го казаха много ясно. Има декларация на нашата миньорска федерация, която ясно заявява, че не може те да бъдат третирани най-зле

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна