Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм разказва историята на първия концентрационен лагер в Европа

Тази вечер в Изложбената зала на Македонския културен дом е премиерата на филма "Концлагерът Трикери", който разказва за Междусъюзническата война и създаването на първия концлагер в Европа.

Тази тъжна страница от българската история е абсолютно непозната за обществото ни, каза в предаването "Преди всички" Георги Дракалиев, който е потомък на концлагерист. Той обясни, че според данни на гръцката държава през лагерите на беломорските острови са минали 7 хиляди души, но се предполага, че са двойно повече, защото официални данни не са водени:

Целият български гарнизон на Солун от 1210 души, които са пленени през 1913-а година, са закарани там, плюс много свещеници, учители, кметове, бивши четници на ВМРО. Сред тях е и моят прапрадядо поп Георги, който е бил свещеник.

Георги Дракалиев разказа, че е посетил мястото, където е бил лагерът, и е разговарял с местните жители, които пазят спомен за неговото съществуване.

Целта на документалния филм е да се знае как гръцките съюзници са се отнесли с невинните български граждани, обясни Дракалиев.

Цялото интервю с него можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна