Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Чеширков: Бежанците трябва да имат бърз достъп до процедурата по предоставяне на статут

Готови са първите предварителни коментари и препоръки от страна на Върховния комисариат за бежанците към ООН към проектозакона за убежището и бежанците. Промените са инициирани от Министерския съвет.

В предложенията, които бяха депозирани в парламента, липсват конкретни гаранции, които да дадат възможност на търсещите закрила и бежанците в страната да упражнят пълния набор от права, които би трябвало да са им гарантирани. Това каза говорителят на ВКБООН Борис Чеширков в предаването „Хоризонт до обед“. Той посочи и част от препоръките към законодателя:

Това, което виждаме в законопроекта за гаранциите за защита от насилствено връщане, включително отблъскване от границите, така както е разпоредено, би трябвало да се прилага като крайна мярка и на индивидуален принцип. Единствено в случаите, когато има основание да се смята, че човек представлява опасност за националната сигурност, или когато някой е получил закрила, но е осъден за тежко престъпление, може да бъде принудително връщан./…/ Това, което ни притеснява повече, е административното задържане в центрове от затворен тип на търсещите закрила по време на процедурата.

Хората, които се заявяват като бежанци, трябва да имат бърз достъп до процедурата по предоставяне на статут, която се извършва от Държавната агенция за бежанците, обясни Чеширков:

За съжаление в България има сериозен проблем с хората, които кандидатстват за закрила, докато са задържани. Въпреки, че има задължение всички държавни органи да препращат веднага молбата към ДАБ, на практика това зависи от волята на един служител и много често изпращането на тези молби е с огромно закъснение.
От ВКБООН препоръчват задържането да става на строго индивидуален принцип, да се прилага като краен вариант, а всяка мярка за задържане да се гледа поотделно.

Цялото интервю с Борис Чеширков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна