Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Иванова: Народното събрание е много лош работодател

Снимка: БГНЕС

Не мисля, че казусът с поста "главен съдебен инспектор" е сложен. Ще се хвана за 2 неща, които каза г-н Казак – че всичко се подлага на съмнение и че няма да се намерят читави хора, които да бъдат кандидати за каквито и да е длъжности в съдебната система. И двете имат много просто обяснение. Всичко се подлага на съмнение, защото не е ясна процедурата. Ако политическите сили не ни казват по каква процедура стигат до извода, че еди-кое си лице има качествата да заема дадена длъжност и кой го предлага и защо, и как това име изобщо изниква в техните отношения, всичко ще бъде подлагано на съмнение. И второ, докато е толкова тясна вратата към процедурата, няма да има читави хора, които да искат да кандидатстват.  

Това коментира Иванка Иванова, директор на правната програма на "Отворено общество", в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Тя разкритикува отрупването на НС с функции по избор.  

Народното събрание е много лош работодател. В Конституцията единственото, което е сигурно, е че то трябва да избере правителството и с това се справя със сравнително умерен успех. На пръв поглед изглежда, че като му дадем възможност да излъчва някаква длъжност, се отваря много голямо ветрило на възможност за предложения. Депутатите обаче, на практика, не правят нищо без партиите, което в сегашната конфигурация свежда номинаторите до 4, а малките партии не правят нищо, ако не са сигурни, че ще получат подкрепа. В такава процедура те обикновено чакат някой да ги покани и срещу нещо да спазари с тях необходимата подкрепа. Тоест, не беше възможно да има повече от 1 кандидатура в този парламент.

Иванова коментира, че правилата у нас са много, а кандидатите – малко и това води до липса на състезание. Липсата на яснота в критериите, по които се оценяват кандидатите, води и до малко желаещи да се явят на подобен конкурс. Тя предложи да се даде възможност на хората от съдебната система сами да се кандидатират, което би "отворило малко ветрилото".

За мен това предложение от страна на ГЕРБ е изненадващо. Впечатлението ми, поне като беше обявен такъв кратък срок за номинации, и беше връчена само една кандидатура и то в края на този срок, беше, че има някаква договорка с ГЕРБ, защото необходимото мнозинство е 2/3. Но ако не са сериозни, ще видим един много скоростен избор и ще е добре, ако има все пак някакъв вид изслушване.  

Инспекторатът на ВСС не е могъл да разреши няколко големи проблема в съдебната система, посочи Иванова и даде за пример неформалната власт на председателите на съдилища и административните ръководители в прокуратурата. Вторият голям проблем е, че Инспекторатът е внесъл допълнителна сегментация в контрола върху съдебната система, вместо да осигури цялостен контрол върху правосъдната дейност.

Цялото интервю на Таня Величкова с Иванка Иванова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна