Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов: За "Синьо единство" страницата Реформаторски блок е затворена

Снимка: БГНЕС

Националното ръководство на "Синьо единство" представи своя отговор на въпроса защо коалицията с Реформаторския блок не се състоя.

Политика по нов и коренно различен начин е била концепцията на "Синьо единство" още при формирането на Реформаторския блок. От партията са настоявали за провеждане на публични дебати, открити заседания и изработване на правила, обясни заместник-председателят Емил Йорданов:

По време на целия преговорен процес не успяхме да убедим колегите от Реформаторския блок в това, но продължихме да отстояваме публично и прозрачно визията за развитие на Блока, както и основните принципи на структурирането му като път към изграждане на единната партия – консенсус, равнопоставеност на партиите и гражданите, отказ от партийни квоти, отказ от предварително нагласени мнозинства и ясни критерии за измерване на доверието на кандидатите за изборни длъжности на Блока чрез социологически механизми или вътрешни отворени избори.
Йорданов категорично отрече "Синьо единство" да се е договаряла за европейските избори. Като доказателство представи междинен протокол от преговорите с Реформаторския блок:

От 3-ти декември 2013-а година от него е видно, че сме били категорично против участието по право и по служебен път в европейските листи, както на действащите евродепутати, така и на председателите и заместник-председателите на партиите. Убедени сме, че всички те отново и на равни начала с останалите партийни и граждански кандидатури трябва да бъдат тествани за доверието, което имат в момента сред десните избиратели чрез социологически измервания или вот на отворени избори.

От тук нататък страницата Реформаторски блок за "Синьо единство" е затворена, посочи председателят Христо Панчугов:

Ние изпълнихме нашия ангажимент към българското общество – всичко да стане пред неговите очи и да бъде публично и достъпно за всеки, който проявява интерес. От там нататък отказваме да участваме във всякакви интерпретации на фактите, които днес бяха оповестени.

Основен приоритет за "Синьо единство" ще бъде явяването на европейските избори, допълни заместник- председателят Маргарита Бойчева:

Ние вече сме абсолютно убедени, че предсрочни парламентарни избори - преди европейските, няма да има, както няма да има и избори 2 в 1. Вотът за "Синьо единство" ще бъде категоричен вот против БСП и ДПС. Ние ще се опитаме да не позволим изместването на основния дебат за бъдещето и настоящето на България в ЕС.

Според лидера Христо Панчугов антиправителствените протести няма да стихнат и ще доведат до предсрочни избори.


Подробности чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна