Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на информация е причина за слабото участие в европейските избори

Снимка: www.europarl.europa.eu
 

Европейският парламент реши следващите избори за европейски депутати да се проведат между 22 и 25 май догодина, а не както предварително беше планирано -  между 5 и 8 юни. Лекото изтегляне е мотивирано от желанието да има повече време да се подготви  избирането на председател на Европейската комисия, планирано за юли 2014 година. С провеждането на изборите в края на май ще се избегне и съвпадението на европейския вот с Петдесетница, която е част от училищната ваканция в много държави-членки на Европейския съюз.  Европейската комисия лансира поредица от препоръки, свързани със засилване на интереса към вота. Сред тях е по-подробната информация за политическите позиции и партийната принадлежност на кандидатите. Според изследване на Евробарометър липсата на информация е сред основните причини за слабото участие на хората в европейските избори. Ето и няколко мотивиращи числа:

- 84 % от европейците смятат, че участието в изборите би било по-високо, ако хората имат повече информация за влиянието на ЕС върху тяхното ежедневие и за програмите на партиите;

- 73 % от анкетираните има по-голяма вероятност да гласуват, ако разполагат с повече информация за политическата принадлежност на кандидатите;

- според 62 % участието ще е по-високо, ако има кандидати за председател на Комисията, свързани с определени партии, и ако гласуването в цяла Европа се провежда в един и същи ден, а избирателните бюра да затварят по едно и също време. В момента 27-те страни-членки могат да провеждат тези избори в рамките на 4 дни.

В отговор Европейската комисия призовава политическите партии в страните-членки да обявят ясно пред гласоподавателите с коя европейска политическа партия са свързани, за да помогнат на избирателите да направят връзка между националните и европейските политически платформи. Предстоящите евроизбори коментираме с Вихър Георгиев, преподавател в катедра "Европеистика" в СУ "Св. Кл. Охридски".

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени