Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отчита като "ограничен и крехък" напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията

| обновено на 21.01.14 в 17:20
Снимка: europa.eu
Европейската комисия отчита като "ограничен и крехък" напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията и в реформите на съдебната система. Тази констатация е записана в проекта на новия мониторингов доклад за страната ни, който трябва да бъде одобрен и публикуван утре. Той оставя в сила мониторинговия механизъм за поне още една година.

Резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, проектът БОРКОР е неуспех, а новият Висш съдебен съвет не е независим орган с достатъчно потенциал да осъществи нужните реформи, смята Европейската комисия. Тя отчита назначението "Пеевски" като тежко наследство, което властите трябва да положат сериозни усилия, за да преодолеят, и критикува и Комисията за конфликт на интереси, и неотдавнашните непрозрачни номинации за конституционни съдии.

Като положителни стъпки са отчетени отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите.

Изненадващо, скандалите с подслушванията и костинбродските бюлетини са бегло споменати само в бележка под линия в политическия доклад и в кратък текст в съпровождащите го технически описания.

Политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи
, е оценката на Еврокомисията.

ЕК отново отправя 16 препоръки към България. Повечето от тях почти буквално повтарят тези от юли 2012-а. Особено що се отнася до повишенията в съдебната система, ролята на Висшия съдебен съвет, антикоруционната стратегия. Ако преди година и половина като тест беше посочен изборът на нов Висш съдебен съвет и нов главен прокурор, днес тестът са други избори - на главен съдебен инспектор и на председател на Върховния касационен съд. Записано е, че следващите доклади и за България, и за Румъния трябва да бъдат публикувани след около година. Точно кога - ще реши следващата ЕК.

На този етап президентът се въздържа да коментира доклада на Европейската комисия за напредъка по главата "Правосъдие  и вътрешен ред" . Росен Плевнелиев очаква да чуе първо позицията на правителството и дебат по констатациите в парламента. Според него е важен подходът, който ще се възприеме от управляващите: Дали ще търсим някой, който е отговорен, отново прехвъряйки си топката, или ще си кажем, че Европейската комисия е партньор на България. Тя е честна да ни покаже проблемите, а ние трябва да бъдем още по-отговорни и честни да направим качествен дебат по посочените от Европейската комисия проблеми как ще постигнем прогрес. Аз искам и искрено се надявам, че ще имаме правилния подход, а не политическите боричкания отново по отхвърлянето на доклада като удобно средство да посочим някой друг. Ще запазя правото си, след като видя накъде тръгват дебатите и посоката, да си кажа и тежката дума.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна