Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще оказва експертна помощ на Черна гора в преговорите с Еврокомисията

Снимка: БГНЕС

България ще оказва експертна помощ на Черна гора в преговорите с Еврокомисията по  правосъдие и вътрешен ред. Това стана ясно след подписания в Подгорица меморандум за сътрудничество.

Обмяна на административен опит  и консултации с български експерти, участвали в преговорния процес в Брюксел  по темата "Борба с корупция и организирана престъпност" ще е от полза за най-напредналата балканска кандидатка за членство, стана ясно от думите на черногорския вицепремиер и външен министър Игор Лукшич. Българският опит е от особен интерес за нас, тъй като се присъединихте преди седем години и преговорният процес на страната ви е скорошен.

С какво можем да допринесем за успеха на черногорците обясни министър Кристиaн Вигенин: Независимо от критиките към процеса на реформи в България, по тези теми ние сме, разбира се, много по-напред в този процес. Черна гора остава единствената страна по средиземноморската линия на Европа, която не е част от НАТО и ние смятаме, че това е важен елемент и от бъдещото развитие на НАТО.

Вицепремиерът Лукшич обаче беше по-сдържан в очакванията си за срещата на НАТО през септември и заяви, че първо трябва да се изпълнят реформите в сферата на сигурността, които са важни и за Европа, а после да се спечели обществената подкрепа в страната. Според социологически проучвания общественото мнение в Черна гора подкрепя членството в ЕС, но все още е разделено относно присъединяването към северноатлантическия военен алианс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна