Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия остави механизма за наблюдение над страната ни

 В оповестения днес мониторингов доклад Европейската комисия определи напредъка на България като "недостатъчен и крехък” и остави в сила механизма за наблюдение - с аргумент, че без него много от промените нямаше да бъдат факт.

След публикуването на документа председателят на Европейската комисия Жозе Барозу разпространи изявление, в което заявява:

Този доклад показва, че в България е нужно да се стимулират силите, които са „за” осъществяване на реформи, и да се осигури лидерство. Основополагащи принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната система трябва да се основават на дългосрочната стратегия за реформи.

Непрозрачните ключови назначения, малкото присъди за организирана престъпност и корупция, слабите резултати на Комисията за конфликт на интереси и БОРКОР са сред основните критики към България. Към тях Комисията добави изплъзналите се от правосъдието престъпни босове, разкритията за политическо влияние върху съдебната система и оставащите съмнения за нейната независимост.

Европейската комисия очаква от България да ускори реформите и да покаже убедителни резултати във всички области. Препоръките към страната ни вече са 22 и засягат съдебните назначения, политическата намеса в съда и прокуратурата, възлагането на борбата с корупцията на една институция. Преодоляване на корупционния риск при обществените поръчки и преразглеждане на процедурите за установяване на конфликт на интереси са сред другите препоръки, отправени в доклада.

България има за изпълнението една година до публикуването на следващия доклад от бъдещата Европейска комисия. Настоящата днес отказа да обсъжда дати за прекратяване на мониторинга и обяви, че той ще остане докато бъдат изпълнени всички изисквания, независимо дали това ще е преди или след българското ротационно председателство на Евросъюза през 2018-а.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна