Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение беше обявено след земетресението на гръцкия остров Кефалония

| обновено на 27.01.14 в 20:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извънредно положение обявиха на остров Кефалония след земетресението с магнитуд от 6-а степен по скалата на Рихтер. Жителите се страхуват да се приберат по домовете си, изплашени от честите вторични трусове, които продължават и днес. До този момент трусовете са 45, някои от тях с магнитуд над 5 по Рихтер. Експертен екип от Геодинамичния институт в Атина се намира на острова. Сеизмолозите предполагат, че вторичните трусове ще продължат дълго време с осезаема сила.

Жителите на острова пренощуваха в колите си и се страхуват да се приберат по домовете. Силите на Гражданска защита оказват помощ на всички, които остават на открито или в колите си. На пристанището в Кефалония правителството изпрати два кораба, където се настаняват жителите, чиито домове са засегнати от земния трус. Много от жителите, особенно майки с деца и възрастни хора са настанени вече на двата кораба.

На много места е повредена пътната настилка и има прекъснати пътища. Проверяват се разрушенията по сградите. Техническите експерти са на мнение, че само строгият контрол при строителството на острова е спасило хората при толкова силен трус.

Гръцкото правителство ще предостави помощи за населението на островите Кефалония и Итака.

Държавата ще предостави по 100 хиляди евро на населението на всеки от пострадалите острови за покриване на най-належащите им нужди и същите суми на местните власти, които да ги разпределят сред засегнатите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени