Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Х. Христев: Съвсем логично е да има Инициативен комитет за провеждане на референдум

Снимка: БГНЕС

Споделям идеята за необходимостта от реална избирателна реформа, считам, че такава, каквато е сега избирателната система, е един от факторите, които не позволяват да има ефективна връзка между гражданите и техните политически представители и да има политическа криза. Това каза юристът Христо Христев от Инициативния комитет за провеждане на референдум за избирателната система, който се регистрира в Народното събрание в интервю за предаването "Нещо повече“.

Ние сме свидетели на обсъждане на проекта за Изборен кодекс в комисии и в предвидения ред в рамките на законотворческата процедура в НС, при който по всички ключови въпроси няма удовлетворителни решения. За мен е достатъчно красноречиво какво се случва с предложението за въвеждане на ефективна преференция при прилагане на пропорционална система. Отново се поставят условия за праг на преразпределяне, праг за отчитане на преференциите, които по същество целят да направят преференцията един мъртъв текст, които не води до пренареждане на листите такива, каквито ги дават партийните централи. Няма решения за осигуряване на гласуването на българите в чужбина, няма адекватни решения по отношение на други форми на засилване на връзката между представители и граждани, каквато би била някаква форма на мажоритарен избор. За мен е съвсем логично и естествено да има такава инициатива, обясни Христев.

Той заяви, че Инициативният комитет днес се е срещнал с ръководството на ГЕРБ, а утре ще се срещне с Реформаторския блок и поддържа контакти с ПП “Зелените“, Движение „22-и септември“: Бихме осъществили контакт с всяка друга гражданска или политическа организация, която заяви готовност под една или друга форма да подкрепи инициативата. Това представлява усилие, за да се съберат изискваните от закона условия.

Политологът Димитър Димитров коментира предложението за референдум на президента като заяви: По Закона за референдумите не е възможно да се заобиколи законодателната власт, защото тя има право да редактира въпросите, да насрочи датата за провеждане на референдума. Общо взето технологията за провеждане на допитването е описана така, че поставя мнозинството в ситуация, в която трябва да покаже положително или по-малко положително отношение. /…/ Гражданският комитет за референдума би трябвало да потвърди чисто гражданския си профил. Най-лесният начин да стане това е да се добавят още въпроси извън въпросите, поставени от президента. Добре е полето на допитване да бъде разширено.

Мненията чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна