Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидия Йоцова- първата видинска националка по баскетбол

Дългогодишната преподавателка по физическо възпитание Лидия Йоцова е добре позната със своята дейност- отначало във Втора видинска гимназия, а след това и в Гимназията с преподаване на чужди езици.
 
Но малцина знаят някои интересни факти от нейната спортна младост. Те са свързани с годините, когато студентката от Висшето училище за физическо възпитание (днес Национална спортна академия) печели първи места в първенствата на София в няколко дисциплини на леката атлетика- скок височина, тласкане на гюле и бягане с препятствия, а и е основна състезателка на отбора по баскетбол към Института.

На двадесет години талантливата девойка от Видин- с моминско име Лидия Йордакиева, впечатлява всички в първия випуск на Висшето училище за телесно възпитание със своите многостранни качества, защитава успешно честта на учебното заведение в студентските първенства по атлетика, както и в основния състав на отбора по баскетбол.
 
През далечната 1943 година сборен отбор получава покана за участие в международен турнир по баскетбол в унгарската столица Будапеща. Треньор е Кирил Хайтов, който включва най-добрите столични баскетболистки от онова време- Калинка Симанова, Дора Господинова, Блага Ченгелиева. От спортното училище са включени бъдещият доцент по спортна медицина Гевгелена Маркова и второкурсничката Лидия Йордакиева.

Българските момичета се удивяват на красотата на Будапеща и от модерните за онова време спортни съоръжения, а в тристранния турнир по баскетбол столичните девойки се представят добре: губят от Националния отбор на Унгария с 32:24, но побеждават колежките си от Унгарския спортен институт с 28:17, което им донася второто място и сребърните медали. Лидия реализира 12 точки за победата- нека резултатите не впечатляват слушателите на РАДИО ВИДИН, но тогава трудно се е вкарвало в кошове поставени на дървени табла, пък и първите баскетболистки са нямали днешната техника.
След завръщането си в родния град Лидия- вече госпожа Йоцова, се посвещава на преподавателска и обществена дейност- повече от 35 години! Като учителка във Втора видинска гимназия тя подпомага израстването на младите състезателки по баскетбол Перка Стоянова, Лили Николова, Бисерка Никифорава. Подпомага и развитието на такива таланти в баскетбола като Сашо Стоянов и бъдещият национал Иван Воденичарски.

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

 
 
И двамата сина на Лидия Йоцова са свързани със спорта: по-големият бе автомобилен състезател с призови места от "Рали Вида", а по-малкият се посвети на водните спортове, както и неговите синове- Борис и Димитър- внуци на Лидия Йоцова, които са многократни шампиони на единичен и двуместен каяк.
 
 

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

 
След пенсионирането си през 1978 година Лидия Йоцова води активна обществена дейност, организира два пъти седмично занимания в спортната зала за ветерани, които играят баскетбол и гимнастика.
 
До последните години на живота си ветеранката са интересуваше живо от успехите на видинския спорт и направи много за неговото развитие. През 2008 година почина на 85 годишна възраст. Остави след себе си спомена за един голям спортист и педагог, за една неизчерпаема жизненост и непринудено общуване със своите млади следовници.
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна