Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските олимпийци

До откриването на летните олимпийски игри- Лондон 2012 остава малко повече от месец. Светът отново ще бъде Олимпиада. В благородната надпревара ще бъдат излъчени новите олимпийски шампиони и медалисти. В продължение на повече от половин век видинският спорт има свои представители на всяка олимпиада. За тяхното участие и успехи ни разказва в новата рубрика "Олимпийски хроники" спортния сътрудник на РАДИО ВИДИН Хари Яръмов.

Първото участие в Олимпийски игри регистрира през 1960 година възпитаникът на Видинската гребна школа Богдан Иванов като абсолвент в машинно- електротехническия институт в София. Той стартира на 1000 метра едноместно кану на Олимпийските игри в Рим и се класира на седмо място. В следващите години Богдан се завръща в родния си град. Назначен е за директор на ТЕЦ- а на строящия се гигант- Химическия комбинат, но не прекъсва да тренира, макар често пъти това да става в късните вечерни часове по водите на Дунав, където го напътства видинският треньор Иван Нейов- Ванто. Последните месеци Богдан тренира на лагер с националния отбор на страната и участва за втори път на Олимпийски игри в Страната на изгряващото слънце - Япония, отново със своето островърхо кану и се нарежда сред 8-те най-добри гребци на Олимпиадата. След прекратяване на активната си състезателна дейност е заместник-председател на федерацията по кану- каяк.

© Снимка: Богомил Петров

През май 1964 година Богомил Петров поставя първия рекорд за българската тежка атлетика,
като повдига 140 кг и подобрява рекорда на украинския щангист Кацура. Това подписва неговата олимпийска виза. В Токио Богомил заема 8 място в "повдигането" и 9 в тогавашния "класически трибой".

На първия Бал на спортиста през 1999 година Богдан Иванов е определен за "Състезател № 1 на века", а Богомил заема 5 място. Днес щангистът е изявен еколог и фотожурналист, който подготвя юбилейната си хилядна фотоизложба.
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени