Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден на ходенето

Туристическо дружество "Бонония" ще участва в Европейската седмица за движение, сторт и туризъм, която се организира от 1 до 7 октомври- с пешеходени излети по екопътеката в местността "Божурица".

"Ние сме единственото дружество в окръга, удостоено с честа да организира инициативата. В нея участие ще вземат представители на няколко видински училища и туристи от наши клубове, които ще бъдат извозени до хижата в "Божурица", откъдето и ще е началото на похода в 10 сутринта. Екопътеката по която ще се придвижим е дълга 6 км, теренът е сравнително равен. Всеки участник в похода ще получи картичка, както и гривна с логото на движението. След обяд утре по екопътеката ще преминат и състезателите от СК по кану каяк "Ванто". В неделя ще повторим мероприятията с други ученици от Видин, Дунавци и други училища от региона", каза за РАДИО ВИДИН председателя на туристическо дружество "Бонония" Тошо Маркин.

Община Видин ще отбележи Седмицата на движението и спорта. Днес от 10.15 часа всички желаещи могат да се включат, като маршрутът започва от "Колодрума" и ще завърши на крепостта "Баба Вида".

По повод Световният ден на ходенето - 6 октомври - повечето от анкетираните жители на Видин заявиха, че с удоволствие биха се включили в подобна инициатива.

Повече от 500 ученици ще се включат в похода във Враца, посветен на световния ден на ходенето. Тази година участниците ще вървят по нов маршрут – стартът и финалът ще са пред сградата на общинската управа във Враца, която е организатор на проявата. Колоната ще премине през площад "Христо Ботев", Червения площад, Природо-защитен център "Натура", по лявото пътно платно по поречието на р. Лева, покрай бившата зоологическа градина, след това по пешеходната алея, която върви по брега на реката до хотел "Чайка" и обратно. Общата дължина на трасето е 3 км, а организаторите припомнят, че маршрутът е подходящ за всички възрасти.

Световният ден на ходенето ще бъде отбелязан във Враца днес от 10 часа.

По публикацията работи: Борис Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна