Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво става със спортната зала на Петото?

Точно преди 5 години на днешната дата видинското училище "Иван Вазов" подписва проект за изграждане на спортна зала в двора на училището. И до ден днешен обаче идеята остава само на хартия, тъй като за реализирането й са нужни повече от милион и половина лева.

"Идеята за спортна зала е на покойния директор на училището Валери Стефанов. По негово време започна разработването на проекта от архитект Митко Славчев. До момента имаме издадени скица и виза от община Видин за строеж, имаме и решение на училищното и родителското настоятелство. Предвижда се за построяването да се похарчат около милион и половина лева, но за съжаление така и не се стигна до първа копка. Опитваме се да търсим съдействие от държавата, за да дадем на Видин още едномногофункицонално спортно съоражение, което, освен от нашите деца, ще се ползва и за провеждането на редица регионални и национални състезания, а защо не и състезания с международно участие. По проект теренът ще е с размерите на хандбално игрище, като в залата ще може да се практикуват хандбал, волейбол, баскетбол и футбол на малки вратички. Седящите места ще са 500. И до днес водим диалог с всички институции, които са отговорни и съпричастни, надяваме се да намерим пари. На този етап часовете по физическо възпитание и спорт се случват трудно, тъй като много често се налага две или три паралелки едновременно да имат час по физическо. Имаме оборудван малък физкултурен салон, който преди е изпълнявал функцията на столова. Въпреки това училището ни може да се похвали с много купи и медали от регионални и национални състезания",
каза за РАДИО ВИДИН директорът Пролетка Цветкова.

В момента тримата учители по физическо възпитание и спорт провеждат часовете си с над 700-те деца на училището на двора- при хубаво време, а при студено време влизат в малкия салон, който преди е бил столова.
 
"Нашето училище е дало на Видин шампиони по тенис на маса, по лека атлетика и редица други спортове. Имаме традиции и в състезанието "Млад огнеборец", което се провежда в двора на училището. С построяването на спортна зала ще дадем възможност на учениците да спортуват пълноценно", обяснява учителят по физическо възпитание и спорт Ели Богомилова.

Идеята за голяма спортна зала определено се харесва и на учениците, но не вярват, че ще стане готова преди те да са завършили...

"Може би ще я ползват нашите по-малки братя и сестри"- коментират децата.
По публикацията работи: Борис Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна