Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешна седмица за спортното ориентиране

Изминалата седмица бе изключително успешна за ориентирането в България, и в частност за берковския клуб „Берковица 2000”.

На 3 март 2013 г. в околностите на гр. Плевен се проведе традиционното държавно състезание за купа „3-ти март”. Участваха 380 състезатели от 29 клуба от всички възрастови групи. Въпреки липсата на средства и подкрепа от общината, СКО”Берковица-2000” взе участие с четирима състезатели, от които двама се завърнаха с медали. Стефка Станкова се окичи със златото при Ж-40 г., а Ангел Пешев е бронзов медалист в същата възрастова група при мъжете.
Спортно ориентиране в Берковица се развива от 65 години, а берковският клуб е от най-старите в страната.

Много радост донесе изминалата седмица на този не толкова популярен спорт и в национален мащаб. Националът Станимир Беломъжев бе избран за спортист на месец февруари на международната федерация по ски-ориентиране, след като оглави световната ранглиста ски-ориентирането.

Днес приключи участието на българският отбор на световното първенство по ски ориентиране в Казахстан, от където също можем да се похвалим с добри резултати.

На 7 март бе постигнат исторически успех за България. Смесената ни щафета в състав Станимир Беломъжев и Антония Григорова –Бургова спечелиха бронзов медал от 12 щафети. Победител е отбора на Швеция. На 5 март /в спринта/ Станимир зае място на подиума като се класира на 6 място.
Днес най-добрият ни състезател също се класира на шесто място на класическата дистанция от 26 километра. Беломъжев финишира с време 91:08 минути, изпреварвайки с финален спринт най-големия си конкурент Ханс-Йорген Квале от Норвегия.

В старта на 19,7 километра при жените Антония Григорова-Бургова финишира с десето време.

За начало на ориентирането в нашата страна се смята 1954 г. Тогава край хижа “Алеко” участниците в курса за инструктори по туризъм, разпределени в 4 патрула, са преминали първия състезателен маршрут.

По публикацията работи: Петя Генова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна