Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 февруари 2014 година

Работата по водния цикъл на Видин продължава
Снимка: ОБЩИНА ВИДИН
Работата по проекта за Водния цикъл на Видин върви в срок. До момента има актувани и изплатени 11%, а реалното строителство е около 20%, съобщават от пресслужбата на община Видин. Дейностите не засягат новоасфалтираните през есента на 2013 г. улици. Изключение прави улица "Тодор Велков" /61-ва/, тъй като тя е добавена впоследствие заради изграждане на дъждоприемни шахти. От тази сутрин започна работа и по едното платно на бул. "Панония", който беше ремонтиран преди две години със средства на държавата. Всички улици, които се разкопават във връзка с проекта, ще бъдат напълно възстановени в първоначалния им вид. Въпреки известното неудобство за жителите в момента, крайният резултат от изпълнението на проекта ще бъде оправдан. Сега се отчитат над 60 % загуба на вода, а очакванията са това да бъде сведено до минимум, което ще рефлектира с положителен знак и върху сметките на гражданите, се посочва в прессъобщението. На интернет страницата на Община Видин непрекъснато се актуализира информацията за улиците, по които се работи във връзка с проекта.

Служителите от звеното "Български документи за самоличност" към Областната дирекция на МВР във Видин са издали 7 111 лични карти, 2 899 паспорта и 2 833 свидетелства за управление на моторни превозни средства през миналата година. Валидността на 3 418 лични карти, 5 198 паспорта и 1 628 шофьорски книжки изтича през 2014 г. Ако документите не бъдат подмени в срок, лицата дължат санкции. "Напомням, че срокът, в който гражданите са длъжни да подадат заявления за подмяна на лична карта, е 30 дни от датата на изтичане на срока на валидността й. За неспазване на тази законова разпоредба глобата е в размер от 20 до 150 лева. Необходимо е да се знае, че в случаите, когато личната карта е унищожена, изгубена или открадната, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подаде заявление за издаване на нова лична карта. За нарушаването на тази законова разпоредба, глобата е в размер от 30 до 200 лева"- съобщи регионалният говорител на  Лора Стефанова. Работното време на гишетата за административно обслужване на граждани е всеки делничен ден от 8:30 до 17:30 часа, без прекъсване.

Висшият съдебен съвет преизбра за административен ръководител - председател на Районен съд Видин Даниел Димитров, досегашен административен ръководител на същия съд. Той бе преизбран на днешното заседание с 16 гласа "за", 1 "против" и 3 "въздържал се". Даниел Димитров има над 17 години стаж в органите на съдебната власт. От 2008 година е административен ръководител на Районен съд гр. Видин.

Община Мездра дари соларно осветление за паметника на Васил Левски в Босилеград. Дарението е по инициатива на заместник-кмета Георги Валентинов. То е на стойност 1000 лв. и е по повод годишнината от обесването на Апостола.

Звуков електронен апарат с датчик е монтиран на сградата на Община Видин, за да прогони вредните птици. Той използва дигитално усилени записи на хищни животни, за да заблуди вредителите, че се намират в непосредствена опасност. Уредът покрива зона под формата на ветрило с ъгъл 60º на разстояние десетки метри, съобщиха от Общината. Апаратът е безвреден за околната среда.

Комисията за борба с противообществените прояви в Белоградчик вече има утвърдена Програма за работа с малолетните и непълнолетните лица с асоциални прояви през 2014 година. Основната цел на Общинската програма е да се намали броя на противообществените и асоциални прояви на малолетните и да бъдат създадени превантивни средства, които способстват за това. С Програмата местната комисия си поставя за цел да осигурява условия за ефективно упражняване на правата и да подобрява качеството на живот на децата в община Белоградчик. Основните дейности в Програмата са насочени в три основни направления - превенция на противообществените прояви и запознаване с българското законодателство, превенция на агресията, насилието и трафика на хора и превенция на детското асоциално поведение чрез спорт и изкуство.

Две нови професии са заложени в държавния план-прием за учебната 2014/2015-та година в Монтана. Просветното министерство вече одобри предложението на Регионалния инспекторат по образование. Държавният план-прием за новата учебна година е направен по предложение на директорите на училищата в област Монтана. Той е съгласуван с Комисията по заетост и работодателите, като приоритет за региона е обучението в сферата на транспорта, земеделието и туризма, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в Монтана Цеца Тодорова: "Прием след 7 клас- 21 паралелки общо. 13 профилирани паралелки, като за 2013-2014 г. са 13 реализирани. 12 професионални паралелки, 8 реализирани за 2013-2014 г. Прием след 8 клас- 37 паралелки общо." 1338 ученици в област Монтана завършват 7 клас, а 775 са завършващите 8 клас. Две нови професии са включени в държавния план прием- "Организатор интернет приложения", специалност "Електронна търговия" с 4-годишен срок на обучение след завършено основно образование, в Професионална гимназия по производствени технологии- град Лом и професия "Животновъд", специалност "Говедовъдство", с 4-годишен срок на обучение след завършено основно образование, в Гимназия "Димитър Маринов"- Вълчедръм." Паралелката в Гимназия "Димитър Маринов" е предложена по настояване на кмета на община Вълчедръм Иван Барзин. Там има модерна кравеферма, разполагат и с нужните специалисти. Така учениците ще имат къде да провеждат практиката си. От училището се надяват да сформират паралелка, тъй като животновъдството е традиционен поминък в този район.

СнимкаУченици от Евроклуба на ГПЧЕ "Йордан Радичков", заедно с ръководителя си Валя Александрова участват в заседание на Европейския парламент в Страсбург. Включват се в дебатите на Парламента, заедно с младежи от различни държави членки на ЕС, които са реални депутати. Мирела Андреева от XII "г" клас, Калоян Стоянов от X "а", Анна-Мария Йорданова от XI "г" клас, Оливера Костова от XII "в" клас и Петър Милчев от XI "г" клас участват в заседанието на Европейския парламент. Снимка онлайн от Страсбург изпрати Петър Милчев.

Климатичното училище във Вършец ще подслони 60 сирийски деца. Децата вече са в България и нямат никакви близки, съобщи областният управител на Монтана Анатоли Младенов. Сираците ще учат и живеят в училището като за целта сградата ще бъде ремонтирана изцяло. Очаква се до 2 месеца първите 30 сирийчета да бъдат приютени в курортния град. Средствата за ремонт - около 200 хил. лева ще бъдат осигурени от Агенцията за бежанците, УНИЦЕФ помага за уреждане статута на децата, тъй като те нямат родители, нито настойници. Във Вършец ще дойдат само деца на училищна възраст и обучението им ще се води на български език.  Частен канадски дарител - милиардерът Янк Бари, също ще помогне за създаване на нужните условия за живота на децата.

В полицейското управление в Белоградчик е образувано досъдебно производство за разпространение на материали с порнографско съдържание във Фейсбук. Вчера криминалисти предприели неотложни действия след получен сигал, че в интернет профила на 32-годишна жена от града са публикувани нейни и на двете й малолетни дъщери порнографски снимки. За случая са уведомени служителите на отдел "Закрила на детето" при Дирекция "Социално подпомагане"- Белоградчик. "По принцип отделът ще предприеме постоянна мярка на закрила спрямо децата. Ще бъде свързана предполагам с извеждане на децата от семейството"-  съобщи началникът на отдел "Закрила на детето" в Белоградчик Галина Лозанова. Децата са на възраст 8 и 11 години. Установява се кой е поместил снимките във фейсбук. "Образувано е разследване, което ще установи кой е разпространил снимките и по-специално, дали майката е разпространила снимките на децата"- съобщи прокурорът Владислав Влашев, говорител на Окръжната прокуратура във Видин. Работата на разследващите продължава под ръководството на Районна прокуратура-Белоградчик.

Алеята на кестените в Мездра изглежда променена, пъстра и усмихната в дните преди идването на Баба Марта. Общината организира "Базар на мартеницата и цветята" в града. 30 търговци се включиха в базара. Идеята да се създадат условия за подпомагане на бизнеса в града се оказа успешна, отчитат от Общината. Десетки видове мартеници могат да се видят на базара, като повечето от тях са изплетени от сръчните ръце на жените, които ги продават. И търсенето, и предлагането е голямо. Мартеници има за всеки вкус и възраст- шнурчета, гривнички, медальони. Предлагат се и мартеници с пожелания, както и мартеници на любимия отбор. Голямо е и разнообразието на продуктите за децата, с популярни анимационни герои. Базарът ще продължи до 8 март, уточняват от общинската пресслужба.

Пътуваща фотоизложба от 12 табла със снимки, отразяващи възстановяване на горски местообитания и редки растения в природните паркове на България, е открита в Природозащитен център "Натура" във Враца. Инициативата е на природозащитната организация WWF. "Целта на тази фотоизложба е да се покаже възстановяването на горски и крайречни местообитания по Натура 2000, каквито са извършени в 10 от природните паркове в България. В изложбата има снимки, направени от въздуха, на всеки от природните паркове. На гърба на всеки постер има информация за това какви дейности по опазване на местообитанията са извършени. На територията на ПП "Врачански Балкан" беше извършено залесяване с фиданки от видовете черна топола и бяла върба, на площ от 23 декара в близост до село Зверино в община Мездра", каза за РАДИО ВИДИН Оля Генова, експерт "Връзки с обществеността и образователни програми" на Дирекцията на парк "Врачански Балкан".

Катедрален храм "Св. вмчк. Димитър Солунски"- гр. Видин организира поклонническо пътуване до Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча" на 15 март, събота. Пътуването е с цел поклонение пред образа на Света Богородица, който наскоро бе намерен зазидан в стените на храма, както и плачещата-мироточива икона на Божията Майка, намираща се от древност в манастира. Цената на пътуването е 15 лева, като заплатена сума за отказано място не се връща, уточняват от храма.

Катедралният храм във Видин организира още едно поклонническо пътуване- до Кръстова гора, Бачковския манастир, Кукленския манастир и гр. Пловдив на 22 и 23 март, събота и неделя. Пътуването се организира за Неделя Кръстопоклонна за поклонение пред Честния Кръст Христов, съхраняващ се на Кръстова гора. Програмата предвижда: на 22 март- тръгване от Видин, посещение и поклонение на Кръстова гора (с обяд), посещение на Бачковския манастир, пристигане и настаняване в Кукленския женски манастир (с вечеря); на 23 март- Божествена света Литургия в храм "Св. Марина", гр. Пловдив, където ще бъде изложен Христовият кръст от Кръстова гора за поклонение на вярващите християни, обяд в гр. Пловдив, посещение на Стария град, отпътуване за Видин. Цената на пътуването е 52 лева. Час на тръгване: 05:00 ч. Записване: в канцеларията на катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски"- Видин. Място на тръгване и пристигане: катедралния храм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна