Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Повечето вестници съобщават на първите си страници за постигнатото с международно посредничество споразумение за слагане на край на кървавото противопоставяне в Украйна. "Президентът и опозицията подписаха споразумение, договориха се за избори и нов кабинет", пише 24 часа. "Янукович бие отбой, предсрочни избори в Украйна" е заглавието във вестник Преса, който отделя две страници на горещата тема. Стандарт пише за постигнат крехък мир в Украйна и посвещава две страници на събитията в Киев. Труд акцентира върху факта, че Русия отказа да подпише мирния пакт за Украйна. "Децата на властта бягат от Украйна, Австрия върнала самолета им", пише Монитор.

Приемането на нов Изборен кодекс е друга основна тема на повечето вестници. "Изборният кодекс приет. ДПС ще сезира Конституционния съд за уседналостта", пише 24 часа. Заглавието и подзаглавието на Труд гласят: "Новият изборен кодекс не промени почти нищо". "Преференцията се обезсмисля, мъртвите души в списъците остават". Вестникът помества и коментар, озаглавен "Широка коалиция срещу избирателя". "За какво беше целият зор?", пита вестник Преса в коментар на първа страница по повод новия изборен кодекс. "Седми месец го умуват в комисии, срещи с граждани и седенки. Мая Манолова му бае по телевизионни студиа. И накрая какво излезе - нищо фундаментално ново", пише в коментара.

"Депутати в конфликт за преференциалния вот" е заглавието на първа страница на Дума. Също на първа страница левият вестник коментира съобщението на Агенцията за инвестиции, че българите, които работят в чужбина са повече от работещите у нас. "Ситуацията е драматична, но сякаш само за пряко засегнатите. От политиците една дума не сме чули какво ще се прави", пише в коментара.

"Бизнесът съкращава работници, държавата назначава" - под това заглавие вестник Сега съобщава на първа страница, че с почти 44 000 души са намалели наетите в България за година, но съкращенията са засегнали изцяло частния сектор, докато в държавния дори е отчетено увеличение.

Стандарт съобщава за български мениджър с 330 000 лева месечна заплата. 45-годишен столичанин е заработил 4 000 000 лв. през миналата година - това показва справката на НАП на базата на обработените досега годишни данъчни декларации за доходите.

Съвместната акция на МВР и френските служби, при която беше заловен кокаин за 273 милиона лева също намира водещо място в днешните вестници. "Българи ръководели канала за дрога", отбелязва Преса. Телеграф вижда и политическа връзка и пише: "Тарашиха автокъща и офис на общински съветник на Бойко Борисов".

Монитор съобщава на първа страница, че с влизането в сила на нов европейски регламент митничарите ще имат право да задържат фалшиви стоки, напазарувани от сайтове в чужбина.

Труд предупреждава на първа страница, че КАТ ще продължи да глобява за нарушения, засечени с мобилни камери. Вместо нарушителите да получават електронен фиш по пощата, както досега, полицаите ще трябва да ги спират на пътя и да им пишат актове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна