Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Голяма част от приходите в европейския бюджет трябва да влиза пряко в него, без да минава през националните бюджети

Снимка: БГНЕС

Ивайло Калфин ще представлява Европейския парламент в групата на високо равнище за собствените приходи на ЕС, чието създаване бе обявено в Страсбург от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и от гръцкия премиер Антонис Самарас, чиято страна председателства Съвета на ЕС.

Групата беше договорена по време на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС 2014-2020 г. и ще включва по трима представители от трите основни европейски институции.

"Европейският бюджет е основният инструмент, чрез който ЕС провежда своите политики. В момента обаче той се захранва в огромната си част от националните вноски на страните членки. Така, вместо европейските приоритети и политики, основната тема в националните парламенти, е вноската, която се плаща. Освен това в годините са се натрупали редица изключения от общото правило и никой не може да даде смислено обяснение кои фактори определят националната вноска. Това не може да продължава повече. Необходимо е голяма част от приходите в европейския бюджет да влизат пряко в него, без да минават през националните бюджети. Така ще може да се върнем на разговора за политическите приоритети и добавената стойност на Европа", коментира Ивайло Калфин, който беше докладчик на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС 2014-2020 г.

Задачата на групата на високо равнище е да направи преглед на начините на финансиране на европейския бюджет и е да предложи нови възможности за това, които да го направят по-автономен и по-прозрачен. Новата система за собствените приходи трябва да замени съществуващата в момента, според която 80% от бюджета се набира чрез вноските на страните членки.

Евродепутатът акцентира и върху важността на предстоящите Европейски избори и коментира очакванията си от започващия в Рим конгрес на ПЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени