Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мохамед Халаф: Арабската пролет сложи всички проблеми на масата, но не ги реши

Снимка: БГНЕС

Все още няма анализ дали в Египет се осъществи преврат и дали това е възстание на младото население срещу управлението на Мюсюлманските братя. Това каза анализаторът д-р Мохамед Халаф в интервю за предаването "Събота 150".

За една година Мюсюлманските братя и президентът Мохамед Морси показаха, че не  са в състояние да решават проблемите в обществото, а напротив, те ги увеличиха, добави той.

Според д-р Халаф проблемите са причинени от липсата на демокрация, липсата на уважение към малцинствата, към жената, отсъствието на нормална образователна система: Диктатът, който беше наложен от тези управляващи ще трябва да решим всички тези проблеми.

Арабската пролет нищо не направи, освен това, че сложи всички проблеми  на масата и каза: «Решете ги!». Проблемът е кой ще ги решава. Ние нямаме елити. Имаме различни военни, партии на националистическа основа, комунистически партии, но нямаме либерални и десни партии. Абсолютно всичко трябва да бъде решено в развитието на събитията, които се случват в тези арабски държави, обясни той.

По отношение на Египет, д-р Халаф заяви: В момента в Египет няма сигурност. Последните месеци, откогато беше свалено правителството на Мюсюлманските братя, вече видяхме как излизат демонстрации, организирани от ислямистите. Сега обаче, последните демонстрации бяха организирани от хора недоволни, от профсъюзите, от масите, от бедните слоеве в страната. В момента всички гледат към армията, тя да вземе контрола, защото последните 50 години, армията управлява Египет. Според мен ще има още проблеми в Египет, защото това е голяма държава с големи ресурси  и каквото се случва в Египет е определящо за всички арабски държави. Това, че ген. Сиси ще се кандидатира за президент и сигурно ще победи, дали обаче е в състояние да решава проблемите, дали това няма да доведе до реставрация на предишния режим – това са поставените въпроси на масата и в момента нямат отговор.

По отношение на положението в Либия, д-р Халаф обясни: Няма държава в Либия. Там цари хаос, създаден вече и не може да бъде контролиран. Всички тези държави, които допринесоха за свалянето на режима на Кадафи, се оттеглиха. Оставиха либийците сами. Те въоръжаваха много хора, но когато НАТО си тръгна не каза да върнат държавата, а ги оставиха  с оръжието и си тръгнаха. В момента освен че има сблъсък между различни племена, различни политически фракции, има сблъсък и между различни въоръжени групи. /…/ В момента залежите на петрол и пристанищата са под контрол на различни въоръжени групи. Затова износът на петрол е само 150 хил. варела на ден, а капацитетът е 2 млн. варела. В момента държавата е пред икономически колапс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна