Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатият Гоген на изложба в Ню Йорк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Музея за модерно изкуство в Ню Йорк ще бъде открита изложба, изследваща непознат аспект от творчеството на Пол Гоген – графично творчество, рисунки и тяхната връзка с добре известните му картини и скулптури, съобщава сайтът Artprice.

Експозицията се нарича "Гоген: Метаморфози" и ще бъде открита на 8-и март, като ще събере в себе си общо над 150 творби, сред които 120 произведения върху хартия, както и 30 живописни платна и скулптури.

Това ще бъде първата изложба, която предоставя на зрителите един по-задълбочен поглед към тази важна част от творчеството на прочутия художник.

Създадени в рамките на няколко дискретни изблици на активност от 1889-а година до смъртта на Гоген през 1903-та година, тези забележителни творби върху хартия отразяват експериментите, които той е правил с помощта на редица изразни средства – от радикално "примитивни" гравюри върху дърво, до грижливо създадени акварели монотипии върху голям формат. Творческият процес при Гоген често включва повтаряне и комбиниране на ключови мотиви от едно изображение в друго, което им позволява с течение на времето да се развиват и разгръщат.

Графиката, която по дефиниция включва прехвърляне и умножаване на изображения, осигурява на твореца много нови и плодотворни възможности за пренасяне на образния език, който той използва. Гоген използва едва доловими текстурни повърхности, както и нюансирани цветове и случайни щрихи, които са резултат от престоя му в Южния Пасифик, където прекарва по-голямата част от последните 12 години от своя живот.

Въпреки че Пол Гоген е най-известен като пионер в модерната живопис, изложбата показва не толкова известен, но може би още по-новаторски аспект на неговото творчество, отбелязва БГНЕС.

Експозицията ще остане отворена за посетители 8-и юни. Тя ще бъде придружена от специален семинар, посветен на неговото творчество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!