Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи създават партия "Движение за европейско обединение и солидарност"

Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС), регистрирано като неправителствена организация, скоро ще стане партия. Неговите създатели са членове на „Протестна мрежа“, но самата мрежа няма да става партия, уточни в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Михаил-Ернесто Михайлов от организаторите:

"Протестна мрежа" няма да прави партия. Не е идеята да направи партия. Просто протестът ражда още един инструмент. Това е политическа партия. Ние сме протестиращи, участваме в "Протестна мрежа", но "Протестна мрежа" си остава като структура и като граждански инструмент, тоест ние търсим друг начин, търсим политическо представителство, търсим още един начин, по който можем да въздействаме върху политиката.

Новата партия не търси участие в Европейските избори, сподели Михайлов. Формацията иска да избяга от позициониране ляво - дясно, за да може да променя нещата във всяка посока, където сметнат, че това е необходимо:

Не се определяме в никаква част на политическото пространство в момента. Избягваме така традиционните концепции за ляво, дясно, център. Просто излизаме с някакъв тип ценности, с някакъв тип идеи и решаваме от там нататък да търсим местата, където искаме да направим промяна.

Партията ще се финансира чрез членски внос и лични дарения, категоричен бе Михайлов.

Новост е и намерението на организаторите ѝ да включат съмишлениците си, сред които и дарителите на партията, в процеса на вземане на решенията на партията.

Сред учредителите на ДЕОС са пиарът и университетски преподавател Жюстин Томс, Мирияна Захариева, Михаил-Ернесто Михайлов, юристът Емил Георгиев и Дарин Стойков. Общо около 30 души са се заели със създаването на партията, като разчитат на много симпатизанти в провинцията, които са заявили подкрепата си, но засега част от тях отказват да подкрепят партията. Един от приоритетите, за които те ще се борят, е промяна в образователната система с цел свобода на формиране на образователни форми.

Цялото интервю с Михаил-Ернесто Михайлов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна