Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Ерменков: С промените в Закона за енергетиката унифицираме законодателството ни с европейското

Снимка: БГНЕС

Внесените промени в Закона за енергетиката не обслужват интересите на "Газпром", а просто хармонизират законодателството ни с европейското. Това заяви в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков – един от вносителите на промените:

Няма нищо, което да противоречи, в допълненията и измененията на Закона за енергетиката които внесохме с г-н Куюмджиев. Напротив, ние унифицираме нашето законодателство с европейското. В европейското законодателство никъде, в нито едно място, нито в Газовата директива, нито в третия либерализационен пакет се третират морски газопроводи. Третират се само газопроводи, които са на територията на ЕС. Ние по същия начин направихме това предложение за промяна, така че параграф 1, точка 326 от допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката за т.нар. "междусистемен газопровод" да отговаря на член 2, т. 17 от Газовата директива. Както виждате, става въпрос за едно обикновено хармонизиране на нашето законодателство, една идея, която ще позволи много точно и ясно да се разграничат от къде започва газопроводът, който е на територията на ЕС и къде завършва морският газопровод.

Ерменков изтъкна, че много европейски страни имат същия подход при свързването на морски газопроводи със сухопътните си връзки. Той отговори и на критиките, че морският газопровод навлиза в териториалните води на България, като изтъкна, че изграждането на станция на 2 км. в морето е много скъпо и затова и другите европейски страни не го правят.

Ерменков изрази готовност да понесе политическата отговорност, ако Европа осъди промените.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна