Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капон: Смущаваща е репликата на Орешарски, че внимателно наблюдават отношенията между ЕС и Русия по въпроса за "Южен поток"

Снимка: БГНЕС

Лидерът на Единната народна партия Мария Капон поздрави министъра на външните работи  за цивилизования му подход спрямо Украйна. Българският интерес не беше да участваме в „Южен поток“ и да обслужваме имперските интереси на Русия, заяви тя в интервю за предаването „12+3“ по "Хоризонт" и допълни:

Аз наричам този проект „Южен потоп“. Това е един проект, който е изключително надценен с много висока себестойност, защото вътре е вкаран и корупционният индекс. Трябва да кажем от последните дни, че докато двама депутати от левицата се опитват, това е абсолютно безпрецедентно, с промени в закона, да заобикалят европейското законодателство, то именно комисарят Йотингер ясно се изрази, че в момента, в тази ситуация проектът е замразен. За мен, на този фон,  е доста смущаваща и репликата на премиера Орешарски, че „ние внимателно наблюдаваме отношенията между ЕС и Русия по този въпрос“. При положение, че ние самите сме член на този ЕС. Помним и друго - министър Стойнев, заедно с други свои колеги, даде правата на комисаря Йотингер само преди  месец и нещо, да ни представлява в този разговор с Москва.

Капон отбеляза и липсата на напредък в диверсификацията на газови доставчици у нас:

Това, че нямаме интерконектор с Турция се дължи не на липса на финансов ресурс, а на липсата на желание от страна на Турция, тоест да получава само за пренос, без да има комисионна фирма, през която да  преминава цената на газа. Сега в момента очакваме наистина с Гърция бързо разширение на въпроса, но ние се хвърлихме отново да обслужим имперската позиция на Москва.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени