Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Цанков: Има недостиг на асаньорни техници в страната


Стефан Цанков - председател на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол, разясни в предаването "Преди всички" мерките, които ще се вземат за безопаснотта на асансьорите в страната.
Необходимите мерки, които трябва да се приложат: Първо, за дапочнем с устройството за претоварване. Когато в един анасьор пише, че асаньорът е за 630 кг, много често там закъсват 14 -15 човека, които в никакъв случай не са заложените максимално 8 човека. Сега ще монтираме врати, които ограничават пространството или устройство, което да предотвратява претоварването. Досега нямаше такива устройства. Говорим за около 2000 съоръжения в обществените сгради в страната, това ще бъде направено. Регистър на асансьорите ще направим. За да не се използват стари, бракувани, на нови места. В момента регистрите са на областно ниво.
Цените не са тежки за домакинствата. Съоръженията за претоварване ще бъдат в административни сгради.
И сега има план за подмяна на всичко, което касае безопасността.
Това, че един асаньор изглежда зле, не означава, че той е неизправен. Който иска да инвестира в ново съоръжение - той може да го направи. Но държавата не може да задължи домакинствата. Нашата задача е да спазваме инструкциите за безопасност.
Има недостиг за асансьорни техници, заварчици и други специалности. Незнайно защо млади специалисти не се насочват към такива специалности. А се произвеждат  много бъдещи безработни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени