Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - в памет на маестро Клаудио Абадо

Клаудио Абадо

В „На бис – българските музиканти” си спомняме за една особено ярка личност в световната музикална култура – диригента Клаудио Абадо, който ни напусна на 20 ануари, на 80-годишна възраст.

Не са малко българските изпълнители, които са имали шанса да работят с него през годините на голямата сцена. Някои от тях не са сред живите като Гена Димитрова и Николай Гяуров. За щастие има и такива, които могат да разкажат за своите емоции и преживявания по време на контакта си с него. С част от тях ви срещаме в предаването: оперната прима Райна Кабаиванска, баса Юлиян Константинов, прочутия наш кларинетист проф. Петко Радев, който повече от 10 години е бил първи кларинетист в оркестъра на Миланската Скала през 70-те и 80-те години на миналия век – именно времето на Клаудио Абадо в този легендарен оперен театър.

Сред късметлиите да се докоснат до харизматичната личност на Абадо са и  две млади инструменталистки, работили с Маестрото като част от Младежкия оркестър „Густав Малер” – цигуларката от Хамбурските симфоници Румяна Янкова и виолистката от Берлинската държавна опера Станислава Стойкова.

Чуйте звуковите файлове.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна