Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харалан Александров: Референдумът връща усещането за контрол на избирателите

Снимка: БГНЕС

Референдумът връща усещането за контрол на избирателите. Това заяви Харалан Александров - социален антрополог и преподавател в Нов български университет, в предаването "Радиокафе". Според него има смисъл от провеждането на референдум в България, тъй като хората се ангажират с мнение по въпросите на живота им и това ги овластява.

Това е част от усещането за контрол на съдбата им, което те по принцип изживяват като отнето, отбеляза Александров. Той коментира още, че връщането на гражданското и политическото в живота е много видимо.

Това започна още с протестите срещу правителството и колкото повече тази енергия бъде разположена в процедурни форми, толкова по-добре, защото тогава нещата стават цивилизовани.

Харалан Александров коментира изследването на  "Галъп Интернешънъл", според което бедността и безработицата са най-големите проблеми на българите. 

Социалният срив, бедността, както  отчаянието и депресията, свързани с тях - трябва да са приоритет на управляващите. Именно затова е нужна адекватна социална политика, която да разпредели ресурса в останалата част на общността, към тези нуждаещи се, които да посрещнат минималните си потребности с достойнство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна