Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Кънчев: Очаквам Путин да използва референдума, за да подобри позициите си в преговорите със САЩ и ЕС за Украйна

Проф. Юлия Захариева: Основният интерес на Брюксел е безмитният достъп на украинските стоки на европейския пазар

Незаконен референдум е оксиморон. Ако отговаря на всички правила и са събрани необходимият брой подписи, той не може да бъде незаконен, коментира за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" проф. Юлия Захариева, български експерт по право на ЕС и по правни и политически проблеми на европейската интеграция. Според нея въпросът със законността на рефередума в Крим поризтича от това, че в основата на допитванията има два принципа, които в случая се сблъскват.

Референдумът е мощно средство да се чуе гласът на народа, но откъде тука излизат тези раздвоения? Има два свещени принципа в международното право, еднакво свещени. Единият е принципът на самоопределение, другият принцип обаче е принципът на неприкосновеност на границите и ненакърнимост на държавната територия. Не можем да ги подреждаме кой е по-свещен. И за двата е воювано. И двата принципа са провъзгласени в устава на ООН. В заключителния етап от Хелзинки това са водещи трасета в политиката на европейските държави. Какво става? Кой от двата принципа в случая избираме, за да кажем категорично каква е позицията по случващото се в Крим и въобще в Украйна? Ето това е проблемът.


В заключителния акт от Хелзинки обаче пише, че границите в Европа могат да бъдат променяни по мирен път в съответствие с международното право и действащите норми, допълни Захариева, според която ключът към тълкуването на днешния вот трябва да се търси именно в този документ.

Брюксел следи обстановката в Украйна от над 10 години, припомни Захапиева. Основният интерес на Брюксел е безмитният достъп на украинските стоки на европейския пазар, гарантиран от споразумението за асоцииране.

Всъщност, това, което запали искрата, която запали напрежението в Украйна, е проваленото членство на Украйна в ЕС. Когато кажете "членство", тука вече разсъжденията тръгват в различни посоки и откъсването на Украйна, противоборството с Русия. Споразумението за асоцииране няма нищо общо с членство! Нищо общо! Това е договор за сътрудничество!


Според експерта доц. Румен Кънчев, преподавател във Факултета по икономически и социални науки на ПУ "Паисий Хилендарски", най-възможният сценарий след референдума в Крим е руският президент Владимир Путин да предложи компромисен вариант на Запада, като вероятно ще се потърси статут на Крим, близък на този на Северна Осетия. Такава стъпка би възобновила диалога със Запада и ще последва регулирането на конфликта:

Очаквам Путин да използва този референдум като подкрепа на тезата си да влезе в по-равностойни позиции в преговорите от тук нататък със САЩ и ЕС относно Украйна. Още повече, че на няколко пъти се прави опит да се организира среща на високо равнище между външните министри поне на правителството в Украйна в присъствието също така на Германия, Великобритания, но руснаците не изпращат представител. Мисля, че те искат да усилят позициите си, за да могат да направят възможна такава среща. Но, във всички случаи Русия трябва да бъде включена в решението на този конфликт.


Експертът предвижда още 2 възможни, но по-малко вероятни варианта – Русия да анексира Крим. След заседанието на руската Дума на 21-ви март, в чийто дневен ред има точка за решение относно референдума в Украйна, свързана с промяна на конституцията в Русия. Такъв сценарий ще предизвика регионален конфликт между Русия и Украйна и Киев ще потърси гаранции за политическото и икономическото си бъдеще в ЕС и НАТО. Русия ще изостри силно отношенията си със САЩ и ЕС. Присъединяването обаче ще струва скъпо на руския бюджет.

Най-лошият сценарий, който според експерта почти няма вероятност да се случи, е, ако Русия има дългосрочна стратегия, в която присъединяването на Крим е само първи елемент, а втори би бил дестабилизирането на Източна Украйна. Силно дестабилизирана Украйна би тежала много на бюджета на ЕС и ще събуди негативизма на европейския данъкоплатец. Такъв сценарий за дълго би противопоставил Русия на Запада.

Интервюто на Лили Маринкова с проф. Юлия Захариева и с доц. Румен Кънчев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна