Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализаторите Стефан Попов и Иво Христов смятат, че санкциите не притесняват Москва

Стефан Попов
Снимка: БГНЕС

В Москва не са обезпокоени от санкциите срещу Русия след референдума в Крим. Такова мнение сподели в "Нещо повече" Стефан Попов от фондация "Риск монитор".

Санкциите консолидират режими като тези в Иран, а в случая с могъща ресурсно държава като Русия - са добре дошли. Като имаме предвид, че Путин управлява с така наречените "олигарси", много малка група, която има драматична нужда от постоянно прелегитимиране, цялата тази опозиция на Запада е, в някакъв смисъл, добре дошла. 

Стефан Попов не мисли, че в референдума в Крим има драстично нарушение на конституционното право и драстично нарушение на позитивното международно право, отчитано от множество коментатори. Според него с този мотив се скрива истината за това, което е станало.

Основният проблем е, че Путин е готов по всякакъв начин да разклати един международен ред, установен в 1945-а година, който ред е предусловие на всички от там нататък международно-правни конструкции, включително на ООН, включително на Съвета за сигурност. Един базов консенсус, постигнат в Ялта и потвърден в множество институции, е много тежко разклатен. 

Журналистът Иво Христов подчерта, че ако Русия взема Крим, тя има исторически претенции, има 60% местно население, говорещо руски език, Крим е вторият дом на Чехов, Блаватска, Набоков и куп други. 

В този смисъл Русия възобновява една исторически своя територия. Друг въпрос е, че това става по една процедура, която разклаща международното право и може да породи домино от подобни ситуаци и в други страни на Европа. Украйна ще бъде главоболие и постоянно напрежение за Европейския съюз, една дупка за финансови средства от страна на ЕС. Не разбирам какво печели Евросъюзът с тази късогледа политика, тъй като руската реакция беше съвършено предвидима.

Иво Христов смята, че Русия се чувства достатъчно силна, за да пренебрегва правилата, по които Западът играе.

Бумерангът се връща към онези, които заметнаха този казус с Косово, Ирак и други.

Коментарите на Стефан Попов и Иво Христов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени