Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бло: Надявам се бъдещото правителство в Киев да организира референдум за приемането на федерална конституция

Снимка: ЕПА/БГНЕС


С войски или без, трудно някой може да оспори легитимността на референдума в Крим. Това заяви в интервю за предаването „Събота 150“ Иван Бло - френски коментатор, писател и бивш евродепутат.

За мен референдумът е най-добрата форма на демокрация. Абсурдно е да се критикува тази демократична форма в Крим. Искам да направя ясно разграничение между действията на тълпата и действията на народа. Майданът беше предизвикан от тълпата. Никой не знае, колко украински избиратели представлява тя – но във всеки случай бяха малцинство, както всички подобни стадни протести. Докато легитимността на един референдум е неоспорима, защото тогава се изказва цялото население. И не виждам защо така яростно се критикува Кримския референдум. Наистина, от юридическа гледна точка има спорни моменти. Но всеки път, когато една територия се опитва да се отдели от държавата, възникват спорни проблеми от законова гледна точка. По мои наблюдения жителите на Крим искаха да се присъединят към Русия поради исторически и културни причини. Трябва да уважим думата на народа.

Аз дори се надявам бъдещото правителство на Украйна да организира референдум за приемането на федерална конституция. Това е най-разумното решение за страната, тъй като не всички региони споделят еднакви интереси и възгледи. Добре знам, че в Крим има войски. Но ако трябва да съм честен, бил съм там на почивка много пъти през последните години и съм убеден, че общественото мнение там е за Русия.

Запитан за мнението му за продажбата от страна на Франция на Русия на двата военни кораба Мистрал, които Москва е поръчала да се изработят във френска корабостроителница, Иван Бло изказа мнение: Като цяло Оланд и Обама са на едно мнение, но може да има и изключения. Тук става дума за над 1 милиард приходи от продажбата на тези кораби. Ако не изпълним този договор, ще последва тежка финансова загуба за нас. Това се в писва в големия проблем с безработицата във Франция, която вече е 10%. Между хиляда и две хиляди работници са заети в корабостроителницата в Сен-Назер. Това би донесло допълнителен проблем за Франсоа Оланд, тъй като повечето от тези работници са от неговия електорат и по принцип гласуват за левицата. Наистина, тежък избор за президента – дали да разсърди американците или френските корабостроители. Той трябва да избере едно от двете. Но като цяло според мен Европа прави голяма стратегическа грешка като се приравнява напълно с позицията на американците, защото интересите ни са различни. Според мен е по-добре да обсъдим руските предложения за създаването на една федерална република Украйна, отколкото да се концентрираме върху санкции срещу Русия, които със сигурност няма да постигнат кой знае какво. Нашите икономики са твърде обвързани с Русия, за да могат да понесат наистина сериозни санкции

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна