Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яценюк: Имаме ясен план за противодействие на опитите за дестабилизация на ситуацията в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имаме ясен план за противодействие на опитите за дестабилизация на ситуацията в Украйна, увери премиерът Арсений Яценюк.

Планът е бил разработен прeз миналата нощ, а в момента министърът на вътрешните работи Арсен Аваков се намира в Харков, а първият вицепремиер Виталий Ярема е в Донецк за прилагане на изпълнението му.

Яценюк каза още, че е в постоянен контакт със силовите ведомства и непрекъснато получава информация за развитието на ситуацията. В Харков тя е относително стабилизирана, вярвам, че и другите области ще успеем да въведем ред, каза украинският премиер.

За Донецк е заминала и бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която смята, че завземането от сепаратисти с подкрепата на руските спецслужби на административни сгради в Донецк, Харков и Луганск, представлява пряко продължение на руската агресия срещу Украйна.

По-рано Яценюк заяви, че протестите в Източна Украйна, при които проруски активисти превзеха редица обществени сгради в три града, са част от план за дестабилизация на страната и повод за изпращане на руски войски. Той каза още, че руските войски са само на 30 км от украинската граница и предупреди:" В действие е антиукраински план, според който чужди войски ще преминат границата и ще превземат територията на страната ни. Ние няма да позволим това".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна