Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха опасен пробив в сигурността на интернет трафика

Открит е изключително опасен пробив в сигурността на интернет трафика. Милиони пароли, номера на кредитни карти и други чувствителни данни са станали достъпни за потенциални хакерски атаки.

Пробивът, който е останал неразкрит цели две години, е установен тази седмица. Той засяга технологията за кодиране, която защитава информацията. Затова американското Министерство на вътрешната сигурност е посъветвало бизнеса да направи щателна проверка, за да види дали не използва уязвими версии на софтуер, известен като OpenSSL. Недостатъкът на софтуера дава възможност на хакерите да декодират електронния трафик по пътя му в интернет.

Експертите по компютърна сигурност съветват хората да сменят всичките си пароли, дори когато нямат подозрения, че са станали обект на атака. Само смяната, обаче ще се окаже безполезна, докато засегнатите интернет услуги не инсталират софтуер за запушване на пробива. Това задължава сайтовете да предупредят ползвателите за потенциалните рискове и да ги уведомят, когато инсталирането бъде завършено, за да могат те да направят промяна на кодовите си думи за достъп.

Информацията е на БТА.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени