Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нирвана", Питър Гейбриъл и "Кис" бяха въведени в Залата на славата на рокендрола

Питър Гейбриъл
Снимка: Дневник
Влиятелната сиатълска гръндж група "Нирвана", основана от покойния Кърт Кобейн, и известните с грима и пищните си сценични шоута рокаджии "Кис" бяха въведени в Залата на славата на рокендрола, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Списъкът на избраниците за 2014 г. включва още британските певци и автори на песни Питър Гейбриъл и Кат Стивънс, звездата на кънтри рока Линда Ронщад, рок и соул дуото "Хол енд Оутс" и групата "И стрийт бенд" на Брус Спрингстийн.
Честта да бъдат въведени в Залата на славата на рокендрола се оказва на личности с голямо влияние в музикалната индустрия. Изпълнителите подлежат на избиране 25 години след излизането на първия им сингъл или албум. След въвеждането им в Залата на славата на рокендрола, творчеството на избраните става част от постоянна изложба в Музея на славата на рокендрола в Кливланд, Охайо.
Групата "Нирвана" заслужи мястото си в Залата на славата на рокендрола в първата година, в която подлежеше на избиране. На церемонията в центъра "Барклис" в Ню Йорк легендите на грънджа бяха представени от вокала на Ар И Ем Майкъл Стайп, който заяви, че членовете на "Нирвана" не са просто музиканти, а истински творци. Мястото на покойния основател и фронтмен на "Нирвана" Кърт Кобейн на сцената зае рокаджийката Джоан Джет, която изпълни заедно с останалите членове на групата Крис Новоселич и Дейв Грол хитово им парче Smells Like Teen Spirit.
СнимкаОригиналните членове на "Кис" отказаха да пеят на церемонията заради разногласие. "Кис" бяха представени от китариста Том Морело, който каза, че рокаджиите с характерния си стил са оказали влияние на редица изпълнители.
Когато през 1999 г. Брус Спрингстийн беше въведен самостоятелно в Залата на славата на рокендрола, някои от членовете на групата му "И стрийт бенд" се почувстваха наранени. Сега те получиха онова, което заслужават. "И стрийт бенд" превърнаха въвеждането си в Залата на славата на рокендрола в маратон, продължил 85 минути.
Британският изпълнител Питър Гейбриъл беше представен от фронтмена на "Колдплей" Крис Мартин, с когото след това изпълни в дует парчето си Washing of the Water. Мечтайте и оставете въображението да Ви води, дори да се окажете облечен като цвете, заяви Гейбриъл, прочул се с ексцентричните си сценични тоалети в ранните си дни с "Дженезис".
На церемонията с приз за цялостно творчество бяха почетени мениджърите на "Бийтълс" - покойният Брайън Епстайн, и на "Ролинг стоунс" Андрю Лог Олдам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна