Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение.
 

Общо 250 участници, 68 от които ученици, тръгват по стъпките на Левски тази година. „Като никой друг Левски обладава най-добрите качества на българското племе. В него трепти реформаторския замах на Борис Първи, историческата решителност на Симеон Велики, себеотрицанието на богомилите, дръзновението на Ивайло, екзалтацията на Паисий, гордостта на Раковски.


Поклон, Апостоле!“. С тези думи се обърна към събралите се пред паметника на Левски и почетният председател на Комитета и инициатор на похода Васил Копчев.

Националният поход „По стъпките на Апостола“ вече има своя песен - „Небе в очите“, и специално изработено везано знаме. Песента е подарък за ръководителите и участниците, автор на музиката е Георги Милтиядов, текстът е на Десислава Софранова, а изпълнението на квартет „Белканто“.


Песента прозвучи за първи път на 11 юли пред паметника на Васил Левски в Плевен при откриването на похода. Идеята за везаното знаме е от години и нейната реализация е факт благодарение на финансовата подкрепа на участници в похода от София, Варна и Карлово. Тази песен и общото скандиране ще чуят в Карлово на 18 юли.

Репортаж на Латинка Светозарова чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна