Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Интригата след изборите ще е за това кой ще е политическият балансьор

Социолозите и политолозите от Института „Иван Хаджийски“ представиха прочита си на политическата ситуация в страната.

Стартът на предизборната кампания все още не е предизвикал значима политическа мобилизация за евровота, подчертаха в анализите си участниците в дискусията. Ситуацията в началото на кампанията поставя политическите сили в България на един двоен кантар, коментира политологът Борис Попиванов:

На първо място това е противопоставянето между БСП и ГЕРБ на първото място на тези избори, което не е предрешено към настоящия момент. Вторият кантар е свързан с влизането и участието в ЕП на немалък брой политически сили, които имат своите реални шансове.

Голяма интрига след тези избори ще е около това кой ще е политическият балансьор, място традиционно заемано в предишни години от ДПС, смята Борис Попиванов:

Защото формации, например, като „България без цензура“ имат своите апетити именно към такава роля, а поведението на ДПС през последните два месеца показва желание за възстановяване на тази балансьорска роля за политика на отворените врати към други формации, не само към съуправляващите от БСП.

Партия ГЕРБ е неочаквано по-кротка и по-малко настъпателна през последния месец, посочи политологът Димитър Ганев:

ГЕРБ не напомня за събраните от самата нея подписи за референдум. Фактически референдумът като че ли слезе от обществения ред на страната. ГЕРБ изобщо не пожела да се възползва от номинацията на ДПС на второ място в листата си и да  изгради кампанията си около това. ГЕРБ изостави президента Плевнелиев без значителна подкрепа при обвиненията за злоупотреба с ветото. В този смисъл ние виждаме един много различен Борисов от този, който наблюдавахме през политическия март.

Социологът Първан Симеонов коментира:

Когато няма политическа война на мен това правителство ми изглежда по-застрашено от преди, защото в момента се намираме в една фаза на дипломация, която прилича на мъртво вълнение.

Партиите не желаят в този момент да правят резки политически движения, знаейки, че тези евроизбори няма да решат нищо, а ще поставят началото на нов политически епизод, след който ще предстоят интересни развития, смятат анализаторите.

Според Андрей Райчев партия „Атака“ е открила сериозна политическа ниша с водената политика, а политическото поведение на „България без цензура“ се очертава все по-центристко. През последния месец Реформаторският блок е застанал до голяма степен в сянката на ГЕРБ. По думите на Райчев въпросът на тези избори не е кой ще спечели, а кой ще загуби.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна