Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 8000 души в САЩ са без ток заради лошите метеорологични условия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожари в Калифорния, наводнения във Флорида, торнада в централните щати. Така изглежда метеорологичната картина в САЩ. След бурите и торнадата в няколко щата, отнели живота на 35 души преди няколко дни, националната метеорологична служба издаде предупреждение - червен флаг, за изключително опасни условия за пожари в Лос Анджелис, Ориндж и Вентура.

Над 8000 души са без ток заради скъсани кабели от силния вятър. Жителите на някои от северните квартали на Кикатонга, недалеч от Лос Анджелис, са призовани доброволно да напуснат домовете си, застрашени от разпространяващият се огън. Пожарът, избухнал в Националния парк "Сан Бернардино", унищожи около 1000 акра дървета и храсти, а сухите ветрове с пориви до 100 км в час разнесоха дим и пепел наоколо и въглени на голямо разстояние.

Според прогнозите очаква се вятърът да намалее, но високите температури в района ще се задържат поне до събота.

Във Флорида пък валят дъждове. Наводненията предизвикаха много проблеми и щети. Има сринати пътища и магистрали, наводнени жилища и обществени сгради.

Предполага се, че и експлозията в затвора в Пенсакола, в северозападната част на Флорида, има връзка с наводнението в сградата. След експлозията двама души са убити, а повече от 100 са ранени. Имаме сведения, че хора са чули експлозия и усетили миризма на газ, каза на пресконференция говорителката на окръга Кетлийн Кастро. Според нея става дума за газова експлозия. Сградата на затвора, обитавана от 600 затворници, е частично срината, но няма избягали. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени