Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игор Окс: Милицията в Одеса можеше да прекрати сблъсъците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според прессекретаря на базираното в Украина движение "Граждански манифест - Игор Окс, събитията в Одеса от петък могат да спрат развитието на по-нататъшни сеператистки тенденции, но могат да предизвикат и обратната реакция. В интервю за "Хоризонт" Окс коментира, че милицията в Одеса е можела да предотврати сблъсъците, но не го е направила.

Това не е първият марш „единство“ в Одеса. Всички предишни са преминавали спокойно. Просто шествия с украински знамена и скандирания на украински лозунги от типа на "Слава на Украйна", "Слава на героите", "Одеса е Украйна, а не Русия. Когато, в този случай, са били нападнати, те са започнали да се отбраняват. На помощ са им пристигнали представители на Одеска самоотбрана, които до последно са се опитвали да предотвратят разпалването на конфликта. Когато обаче, проруските активисти са открили огън и милицията е останала безучастна, е станало ясно, че размириците стават масови.

Жители на Одеса се събраха днес пред управлението на милицията в града, за да поискат освобождаване на арестуваните в петък активисти при пожара в синдикалната сграда. В изявление на вътрешното министерство на Украйна се посочва, че пожарът е бил предизвикан от активистите, окупирали сградата. Същевременно местни медии съобщиха, цитирайки източник от МВР, че в убийствата и побоите в Одеса са участвали цивилни бойци от спецбатальоните "Изток" и "Щурм".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна