Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кати Берберян - музата на композиторите от средата на XX век

| обновено на 08.05.14 в 13:39
Снимка: cathyberberian.com
Фолклорните песни на Лучано Берио са създадени през 1964 г., въпреки че някои от тях са написани още през 1947 г., в студентските години на композитора. В предаването са включени изпълнения на великата Кати Берберян, на която е посветен цикълът, както и интерпретации на Ярд ван Нес, Бела Харди, Доун Ъпшоу, Моника Бачели, Кири Те Канава.
Цикълът съдържа аранжименти на фолклорни мелодии от различни страни - Шотландия, Армения, Сицилия, Генуа, Сардиния, Франция. Ще потърсим и автентичното звучене на някои от пиесите, за да оценим великолепната работа на Лучано и Кати.
В предаването са използвани интервюта с Лучано Берио и Кати Берберян.

Кати Берберян - родена на 4 юли 1925. Това е певицата, посветила се на интерпретацията на творбите на най-модерните композитори от миналия век - Джон Кейдж, Дариус Мийо, Силвано Бусоти, Анри Пусьор, Луис Андрисен, Курт Вайл, Ханс Вернер Хенце, като много от тях създават тези произведения специално за нея. Знакови са и изпълненията й на творби от Клаудио Монтеверди. Професионалният й дебют е в Неапол през 1950 на фестивал за съвременна музика, а в САЩ дебютира през 1960 на фестивала в Тенгълуд със Circles на Берио. Двамата сключват брак през 1950 г. и тя е негова муза, както по време на брака им, така и след неговия край през 1964 г. Последната му творба за нея е от 1972 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени