Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойнев: МИЕ одобрява предложеното за сливане на КЗК с Комисията за защита на потребителите

Снимка: БГНЕС

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) одобрява предложеното в парламентарната икономическа комисия сливане на Комисията за защита на конкуренцията с Комисията за защита на потребителите. Това заяви пред депутатите министър Драгомир Стойнев.

Съчетаването на антимонополната политика със защитата на потребителските права ще даде добри резултати за всички участници в процеса на търговските взаимоотношения, смята Стойнев: 

Това е една правилна мярка в една правилна посока, една необходима стъпка, която от своя страна ще даде още по-голяма тежест на Комисията за защита на потребителите, тъй като считам, че на този етап нейната ефективност е наистина под въпрос. Затова Министерският съвет, в частност Министерството на икономиката и енергетиката, подкрепят този законопроект за сливането на двете комисии. Има такава и европейска практика. Аз съм запознат и с анализа, който е включен в законопроекта. Считам, че това наистина ще доведе до по-голяма ефективност най-вече на Комисията за защита на потребителите, тъй като до този етап действията, които са извършени до момента, не защитават директно българския потребител и считам, че един такъв независим орган, сливайки се с Комисията за защита на конкуренцията, именно ще доведе до по-голяма ефективност. Мнението на бизнеса и на синдикатите трябва да се попитат, но на този етап ние не сме получили възражение в Министерството на икономиката и енергетиката и не сме сезирани от нито една организация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени