Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9-и май - Денят на победата в Западна Украйна и в Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В украинската столица Киев бяха отменени официалните чествания за 9-и май. Как се отбелязва този ден в Лвов разказа в "Преди всички" Саня Мартинюк. Тя съобщи, че обстановката там е спокойна, има много туристи от цял свят, много руски туристи. Дори някои ходят с фланелки "руски туристи" и никой не ги бие. Мартинюк прогнозира, че нещо би могло да се случи на 11-и май, на референдума.

Саня Мартинюк каза, че референдумът се провежда в най-бедната част на Украйна:

Там е най-голямата безработица, основната работа е в шахти, много от тях са затворени. В области, които хранят Украйна - не се говори. А бедните нямат изход, трябва да проведат този референдум. Не може да се очаква изненада от резултатите. Ще се провежда паралелен референдум за присъединяването към Днепропетровска област. Силен ход на губернатора

Кампанията за президентски избори е вяла. В Лвов има няколко билборда, някакви листовки, но няма активна, масирана кампания като от предишните години.

На въпрос дали това означава, че няма да има активност, Мартинюк каза:

Не, ще има, но сега въпросът е с колко процента ще победи Порошенко. Месец и половина е лидер и не се намери сериозен компромат. 

Людмила Радева, главен редактор на вестник "Избори", член на Управителния съвет на Кримското републиканско дружество, която работи и в парламентарния вестник "Кримски известия", каза, че в Крим е празнично.

Хубаво е времето, защото е мирно - казват хората. Облаците нямат значение.

Празнува се в Крим така, както и други години. Но тук има хора, които се радваха, че в Одеса убиват хора, които са проруски настроени. От Одеса има бежанци. Казват, че нападат православните. Знам, че на парада ще присъства Путин, колегите журналисти са подготвени. От една страна е трагично, от друга е празник. Историята и сегашните събития са смесени. Българите в Украйна имат различно отношение към случващото се.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна